Στην πρωθυπουργία της Ζιμπάμπουε ορκίστηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι ορκίστηκε στην πρωθυπουργία της Ζιμπάμπουε, στη βάση της συμφωνίας για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που επετεύχθη με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη δίνη πολύνεκρης επιδημίας χολέρας και ανάμεσα στα «συντρίμμια» της οικονομίας...
51
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι ορκίστηκε την Τετάρτη στην πρωθυπουργία της Ζιμπάμπουε, στη βάση της συμφωνίας για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που επετεύχθη με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη δίνη πολύνεκρης επιδημίας χολέρας και ανάμεσα στα «συντρίμμια» της οικονομίας…
Ο Μόργκαν Τσβανγκιράι κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008, ωστόσο αποσύρθηκε από την επαναληπτική ψηφοφορία καταγγέλλοντας εκστρατεία βίας κατά των υποστηρικτών του.
Εν συνεχεία, έπειτα από μακρά πολιτική διαμάχη, συμφώνησε να μοιραστεί την εξουσία με τον 85χρονο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος αψηφά κύμα διεθνών επικρίσεων αρνούμενος να παραιτηθεί.
Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιδημία χολέρας που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 3.400 ζωές, την κατάρρευση της οικονομίας και έναν δείκτη ανεργίας που φθάνει το 90%.
Ο Μόργκαν Τσβανγκιράι, αρχηγός του κύριου αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), ορκίστηκε στην πρωθυπουργία ενώπιον του Μουγκάμπε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Χαράρε.
Αμέσως μετά ορκίστηκαν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Αρθουρ Ματαμπάρα και Τοκοζάνι Κούπε, που προέρχονται επίσης από το MDC.
Το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα αναλάβει επίσημα την Παρασκευή, όπως ορίζει η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μία μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε νέο Σύνταγμα και νέες εκλογές, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Ζιμπάμπουε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και υποσχέθηκε πως η Ευρώπη θα τον βοηθήσει για να εφαρμόσει τις αλλαγές στη χώρα του.
«Όλα τα κόμματα που συμφώνησαν για την κατανομή της εξουσίας πρέπει να συνεργαστούν αμέσως για να βελτιώσουν τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του λαού της χώρας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για την Ανάπτυξη επίτροπος Λουί Μισέλ.
«Η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτήν την κατανομή εξουσίας έχει το βαρύ καθήκον να διασφαλίσει θετικές αλλαγές για τους πολίτες και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της [προς την Ζιμπάμπουε] όπως έχει κάνει εδώ και χρόνια» προστίθεται στην ανακοίνωση του επιτρόπου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2002 είναι ο σημαντικότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς της Ζιμπάμπουε, με συνολική οικονομική υποστήριξη ύψους 572 εκατομμυρίων ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ – Ιράν: Ποια είναι τα κύρια σημεία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου
- Η ΑΕΚ γιόρτασε στα μπουζούκια την κατάκτηση του πρωταθλήματος (vid)
- Το πραγματικό πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί χρειάζεται βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή
- Ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»
- «Τόσο Πολύ»: Το νέο πρωτότυπο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
- Ηράκλειο: Σοκ από τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης μητέρας 4 παιδιών – Τι εξετάζουν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442