Ανησυχία του Ευρωκοινοβουλίου για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Τουρκία
Ανησυχία για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας καταγράφει έκθεση που ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση της Τουρκίας καλείται στην έκθεση να αποδείξει την πολιτική της βούληση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία για την οποία δεσμεύτηκε το 2005.
Ανησυχία για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας καταγράφει έκθεση που ενέκρινε με 65 ψήφους υπέρ και 4 κατά η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην έκθεσης της Ολλανδής ευρωβουλευτού Ρία Όομεν Ρόιτεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) εκφράζεται ανησυχία καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά παρατηρείται στην Τουρκία συνεχής επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, ενώ διαπιστώνεται ακόμη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να μην προστατεύονται πλήρως.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας καλείται να αποδείξει την πολιτική της βούληση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία για την οποία δεσμεύτηκε το 2005. Εκφράζεται ακόμη παρότρυνση στους αρχηγούς των τουρκικών πολιτικών κομμάτων να επιδιώξουν με σοβαρότητα το διάλογο και να συμφωνήσουν, σε πνεύμα συμβιβασμού, σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας με άξονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και με βάση το κράτος δικαίου.
Το ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και υπογραμμίζεται ότι η άρση του casus belli που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση αυτών των σχέσεων.
Ακόμη, το ψήφισμα υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, άλλες συναφείς διεθνείς συμβάσεις και διμερείς συμφωνίες και υποχρεώσεις.
Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Η τουρκική κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση του ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ. Επιπλέον, καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των δύο ηγετών για μια λύση μέσα από διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
Η ΕΕ επισημαίνει το ψήφισμα θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδει με τις αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή με δημοψήφισμα. Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις και παρέχοντας στους δύο ηγέτες τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους.
Παράλληλα, εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση και υπογραμμίζεται ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Στο ψήφισμα καλείται ακόμη το Συμβούλιο να εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να επανεξετάσει την πρόοδο που σημειώνεται στα θέματα που καλύπτει η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006.
Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιθανότατα το Μάρτιο.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.