Οι αγωνοδίκες του 31ου Ράλι Ντακάρ εξάντλησαν την αυστηρότητά τους απέναντι στον Βασίλη Ορφανό, στο τέλος της 9ης ημέρας του αγώνα την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009. Ο Έλληνας, που αγωνίζεται στην κατηγορία μέχρι 450 κ.εκ., τα πήγε περίφημα – σημειώνοντας τον 64ο χρόνο της ημέρας.
Ωστόσο, οι αγωνοδίκες του επέβαλλαν εξαντλητική ποινή πέντε ωρών και 47 λεπτών για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Ο Βασίλης θεώρησε την ποινή άδικη, λέγοντας ένα πρόβλημα στο GPS δεν μου επέτρεπε να έχω σαφή ένδειξη της ταχύτητας μου και διαμαρτυρήθηκε έντονα στους αγωνοδίκες.
Εκείνοι, θεωρόντας τις διαμαρτυρίες υπερβολικές, εκτίμησαν ότι έπρεπε να αποκλείσουν από τον αγώνα τον Έλληνα αγωνιζόμενο! Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και, τελικά, ο αποκλεισμός αποσύρθηκε – αλλά όχι και η ποινή. Μαζί με τα 21 λεπτά ποινής που ήδη είχε, τώρα ο Βασίλης έχει συνολικά έξι ώρες και οκτώ λεπτά ποινής και βρίσκεται στην 108η θέση της γενικής κατάταξης.