Καλύτερος διαβητικός έλεγχος με διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Νέα Υόρκη: Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, η χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή είναι σημαντικά καλύτερη από την διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δημητριακών ως προς τη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).
Νέα Υόρκη: Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, η χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή είναι σημαντικά καλύτερη από την διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δημητριακών ως προς τη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, ο Δρ Ντέιβιντ Τζένκινς και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξηγούν ότι η μελέτη δείχνει ότι η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνει επίσης τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, ενώ η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες έχει την αντίθετη επίδραση.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 210 ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ που υποβάλλονταν σε θεραπεία με αντι-υπεργλυκαιμικούς παράγοντες που με τυχαία επιλογή είχαν ακολουθήσει ένα εκ των προαναφερόμενων διατροφικών σχημάτων για έξι μήνες. Το κύριο μετρήσιμο αποτέλεσμα ήταν η απόλυτη αλλαγή της HbA1c.
Η HbA1c έπεσε 0,50% με την διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με το 0,18% της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δημητριακών.
Τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης αυξήθηκαν κατά 1,7 mg/dL με την δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη αλλά έπεσαν με κατά 0,2 mg/dL με τη δίαιτα αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Η περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι ο διατροφικός γλυκαιμικός δείκτης έπεσε, τα επίπεδα της HbA1c μειώθηκαν και της HDL χοληστερόλης αυξήθηκαν.
Aρα λοιπόν η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να είναι χρήσιμη στα πλαίσια της στρατηγικής βελτίωσης του γλυκαιμικού ελέγχου των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ που παίρνουν αντι-υπεργλυκαιμικούς παράγοντες.