Τα «Ματωμένα Χώματα», η υπερπαραγωγή του Alpha, που φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Κώστα Κουτσομύτη, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τα γυρίσματά της.
Πριν από λίγες ημέρες τα γυρίσματα της σειράς μεταφέρθηκαν στο Δρομοκαϊτειο.
Εκεί, για τις ανάγκες της παραγωγής «ζωντάνεψαν» η ατμόσφαιρα θανάτου αλλά και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στα Αμελέ Ταμπουρού, όπου εφαρμόστηκε η πολιτική της γενοκτονίας.
Τα Αμελέ Ταμπουρού ήταν τάγματα εργασίας, στα βάθη της Μικράς Ασίας, στα οποία μεταφέρθηκαν αναγκαστικά χριστιανοί Έλληνες κάποιων ηλικιών για να δουλέψουν σε ορυχεία ή σε άλλες γι’ αυτούς εξοντωτικές εργασίες.
Με τα Αμελέ Ταμπουρού το οθωμανικό καθεστώς είχε σαν στόχο να κάμψει το φρόνημα του ελληνικού στοιχείου και να εξοντώσει τον ανδρικό πληθυσμό.
Σε αυτά τα τάγματα εργασίας ή τάγματα θανάτου πολλοί Έλληνες της Μικράς Ασίας άφησαν την τελευταία τους πνοή εξαιτίας της πείνας, των ασθενειών, των βασανιστηρίων και των κακουχιών.
Στο κτίριο του Δρομοκαϊτειου έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για να φιλοξενήσουν τα γυρίσματα τα οποία γίνονται μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα καθώς οι σκηνές είναι σκληρές αλλά και αποτελούν μια από τις μαύρες σελίδες του Ελληνισμού.
Ο Γιάννης Κουτσομύτης, ο παραγωγός της σειράς, επισημαίνει τη δυσκολία των συγκεκριμένων γυρισμάτων τόσο από δραματουργικής όσο και από υποκριτικής πλευράς, ενώ θεωρεί πολύτιμη τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας αλλά και του προσωπικού του Δρομοκαϊτειου για την υλοποίησή τους.
Η αναπαράσταση των Αμελέ Ταμπουρού έγινε βάση αφηγήσεων ανθρώπων που επέζησαν αυτών των ταγμάτων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της δυσκολίας των σκηνών όσοι συμμετείχαν σε αυτές ήταν όλοι ηθοποιοί και όχι κομπάρσοι.