Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επιβεβαιώνει η Χεζμπολάχ την ανταλλαγή των Ισραηλινών στρατιωτών

Επιβεβαιώνει η Χεζμπολάχ την ανταλλαγή των Ισραηλινών στρατιωτών

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η οργάνωση του θα ανταλλάξει «σε μία με δύο εβδομάδες», όπως είπε, τους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά όμηρους από το 2006 με πέντε Λιβανέζους κρατούμενους.

95

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η οργάνωση του θα ανταλλάξει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά όμηρους από το 2006 με πέντε Λιβανέζους κρατούμενους στο Ισραήλ.

«Ανακοινώνω επίσημα ότι δεχόμαστε την συμφωνία», δήλωσε ο Χασάν Νασράλα. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «μακράς διάρκειας, δύσκολες και περίπλοκες» και ότι το αποτέλεσμά τους είναι «μία νέα νίκη για τον Λίβανο».

Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ που επιβεβαιώνει την ανταλλαγή -κατά τον Νασράλα θα γίνει στα μέσα Ιουλίου- η οποία ανακοινώθηκε επίσημα από την ισραηλινή κυβέρνηση την Κυριακή.

Σε αντάλαγμα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών, του Εχούντ Γκολτβάσερ και του Ελντάντ Ρεγκέβ, το Ισραήλ προσφέρει την απελευθέρωση πέντε Λιβανέζων κρατούμενων. ενώ θα παραδόσει ακόμη τις σορούς περίπου 200 ατόμων που κατά καιρούς είχαν εισχωρήσει στο έδαφος του Ισραήλ.

Ανάμεσα στους Λιβανέζους κρατούμενους περιλαμβάνεται ο Σαμίρ Καντάρ που καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά στο Ισραήλ για την δολοφονία το 1979 τριών Ισραηλινών, μεταξύ τους και ενός κοριτσιού τεσσάρων ετών. Η προοπτική της απελευθέρωσής του έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Επίσης, η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι θα δώσει πληροφορίες και για τον Ισραηλινό αεροπόρο Ρον Αράντ, η τύχη του οποίου αγνοείται από το 1988. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Νασράλα, ο Αράντ είναι νεκρός αλλά δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός του.

Οι δηλώσεις του Νασράλα έγιναν σε δυτικούς δημοσιογράφους στη Βηρυτό.

Οι δύο στρατιώτες κρατούνται όμηροι από τις 12 Ιουλίου 2006 και η κράτησή της υπήρξε η αφορμή για την εισβολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις είναι νεκροί αλλά ο Χασάν Νασράλα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την τύχη τους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, από την πλευρά της, δεν αποκλείει να είναι πλέον νεκροί, αλλά δηλώνει ότι θα γίνονταν η ανταλλαγή ακόμα και αν επιστρέφονταν μόνο οι σοροί τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο