Δημοψήφισμα για την παραμονή του στην προεδρία ενέκρινε ο Έβο Μοράλες
Διάταγμα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου για την παραμονή στην εξουσία του ίδιου και των εννέα περιφερειακών κυβερνητών της χώρας υπέγραψε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν φοβάται τους ψηφοφόρους.
95
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες υπέγραψε διάταγμα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου για την παραμονή στην εξουσία του ίδιου και των εννέα περιφερειακών κυβερνητών της χώρας.
Ο πρόεδρος και οι κυβερνήτες -ορισμένοι πρόσκεινται στην αντιπολίτευση- πρέπει να συγκεντρώσουν μεγαλύτερα ποσοστά από ότι στις προηγούμενες εκλογές για να παραμείνουν στην εξουσία. Η απόφαση για τις εκλογές επιβεβαίωσης της εντολής των αξιωματούχων ελήφθη από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.
Αν οι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν την πρόταση, ο Μοράλες θα εγκαταλείψει την θέση του, μετά την εκλογή του το 2005 με ποσοστό 54% για πενταετή θητεία. Σε αυτήν την περίπτωση θα διεξαχτούν νέες γενικές εκλογές.
Οι πολίτες τον Αύγουστο καλούνται να εγκρίνουν και το αναθεωρημένο νέο Σύνταγμα της χώρας που παραχωρεί περισσότερες εξουσίες στους ιθαγενείς πληθυσμούς της χώρας.
Ο ίδιος ο Έβο Μοράλες δηλώνει ότι δεν φοβάται τους ψηφοφόρους. Δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Βολιβίας, οι πολίτες αν οι Αρχές δεν τους υπηρετούν».
Οι κυβερνήτες των πλουσιότερων ανατολικών περιοχών της χώρας ζητούν περισσότερη αυτονομία και αντιτίθενται σε πολιτικές της κυβέρνησης Μοράλες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Γιατί η Ευρώπη μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει κρίση φυσικού αερίου χωρίς να υπάρχει έλλειψη;
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Παναιτωλικός
- Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στην Ομόνοια – Διεκόπη η κυκλοφορία
- «Προσγειωσούλα αβαβά» – Ξαναχτύπησε ο Έλληνας πιλότος με τις viral εκφράσεις
- Ολυμπιακός: Νοκ-άουτ ο Φουρνιέ για το ματς με τη Χάποελ Τελ Αβίβ
- Η Ολλανδία υπέρ της αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας
- Χαλκίδα: Νεκρή 75χρονη οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο
- Ντέιβιντ Σουίμερ εναντίον Κάνιε Γουέστ – «Η συγγνώμη θέλει πράξεις, όχι λέξεις τυπωμένες σε χαρτί»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)














































![Πειραιάς: Στο λιμάνι ο Κικίλιας – Πασχαλινές ευχές σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/photo_5958678244989013067_y-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442