Συνελήφθη ο φερόμενος ως εγκέφαλος του δικτύου παράνομου εμπορίου νεφρών στην Ινδία
Η αστυνομία του Νεπάλ συνέλαβε τον φερόμενο ως εγκέφαλο παράνομου δικτύου μεταμοσχεύσεων νεφρών στην Ινδία. Πρόκειται για τον χειρούργο Αμίτ Κουμάρ, γνωστό και ως «δόκτορ Τρόμο», ο οποίος είχε διαφύγει σε τουριστικό θέρετρο του Νεπάλ.
Η αστυνομία του Νεπάλ συνέλαβε τον φερόμενο ως εγκέφαλο παράνομου δικτύου μεταμοσχεύσεων νεφρών στην Ινδία. Πρόκειται για τον χειρούργο Αμίτ Κουμάρ, γνωστό και ως «δόκτορ Τρόμο», ο οποίος είχε διαφύγει σε τουριστικό θέρετρο του Νεπάλ.
Ο Ινδός χειρούργος θεωρείται ότι ήταν ο αρχηγός του δικτύου μεταμοσχεύσεων νεφρών και ότι είχε εξαναγκάσει υπό την απειλή περιστρόφου δεκάδες άτομα να δώσουν τα νεφρά τους. Είχε διαφύγει στο Νεπάλ, στο Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν, 80 χλμ. νοτιοδυτικά του Κατμαντού, όπου συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης.
Τον χειρούργο αναγνώρισε υπάλληλος στο τουριστικό θέρετρο από την τηλεόραση. Ο Αμίτ Κουμάρ δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχω κάνει κανένα κακό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ινδός χειρούργος. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πότε ο Αμίτ Κουμάρ θα εκδοθεί στην Ινδία.
Στην κατοχή του βρέθηκαν περισσότερα από 230.000 δολάρια, καθώς και ευρώ και ινδικές ρουπίες. Η αστυνομία του Νεπάλ εξετάζει το ενδεχόμενο ο Αμ.Κουμάρ να ενέχεται σε παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων και στο Νεπάλ.
Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα στην πόλη Γκουργκαόν, έξω από το Νέο Δελχί. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εμπορίου νεφρών στον κόσμο. Οι Αρχές πιστεύουν ότι περισσότερα από 500 νεφρά είχαν πουληθεί τα τελευταία εννέα χρόνια σε πελάτες που ταξίδευαν στην Ινδία από όλο τον κόσμο.
Σε ιδιωτικό ξενώνα βρέθηκαν τον προηγούμενο μήνα τρεις Έλληνες και δύο Αμερικανοί πολίτες ινδικής καταγωγής που θεωρείται ότι περίμεναν για μόσχευμα.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.