Γονιδιακές αλλαγές προβλέπουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
Νέα Υόρκη: Γονιδιακές αλλαγές σε πέντε χρωμοσωματικές περιοχές φαίνεται να έχουν συνδυαστική επίδραση στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.
Νέα Υόρκη: Γονιδιακές αλλαγές σε πέντε χρωμοσωματικές περιοχές φαίνεται να έχουν συνδυαστική επίδραση στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει αρκετές από τις αλλαγές αυτές ή μεταλλάξεις με τον καρκίνο του προστάτη, αλλά με την κάθε παραλλαγή οι συσχετισμοί ήταν μέτριοι. Το επίκεντρο της παρούσας μελέτης ήταν ο καθορισμός του αν ο συσχετισμός είναι ισχυρότερος αν οι μεταλλάξεις συνδυάζονταν.
Ο Δρ Γουίλλιαμ Αϊσαακς από το Νοσοκομείο «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης μελέτησε την ατομική και συνδυαστική συνεισφορά των 16 γενετικών μεταλλάξεων (εντός πέντε χρωμοσωματικών περιοχών) στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη σε σουηδικό πληθυσμό αποτελούμενο από 2.893 άνδρες με και 1.781 άνδρες χωρίς καρκίνο του προστάτη.
Αρκετές μονές μεταλλάξεις συσχετίστηκαν με τον καρκίνο του προστάτη. Ο συνδυασμός της ισχυρότερης μετάλλαξης από κάθε μια από τις πέντε χρωμοσωματικές περιοχές με το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη αναλογούσε στο 46% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη που εντοπίστηκαν.
Οι άνδρες με μια γενετική μετάλλαξη σε καθεμιά από τις πέντε χρωμοσωματικές περιοχές συνδυαστικά με το οικογενειακό ιστορικό είχαν σχεδόν δεκαπλάσιες πιθανότητες να έχουν καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με τους άνδρες χωρίς κανέναν εκ των προαναφερόμενων παραγόντων.
health.in.gr
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Το ταξίδι του Ολυμπιακού στην Πόλη μέσα από το βίντεο της ΚΑΕ (vid)
- Ποιοι Beatles; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ των Σκαθαριών που κρατάει 25 χρόνια
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot
- Βίντεο από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού της 56χρονης που έχασε τη ζωή της στη Γλυφάδα – Συγκλονιστική μαρτυρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442