Νέο κύμα ανατιμήσεων θα πλήξει τους καταναλωτές από την Πρωτοχρονιά
Νέο μπαράζ αυξήσεων σε περίπου 400 προϊόντα, που φθάνει ώς το 15%, θα κάνουν ποδαρικό στην αγορά την Πρωτοχρονιά, αμέσως μετά τη λήξη της συμφωνίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τα σούπερ μάρκετ για το πάγωμα των τιμών έως το τέλος Δεκεμβρίου. Καμπανάκι κινδύνου για πληθωρισμό από ΟΟΣΑ, ΕΚΤ.
28
Νέο μπαράζ αυξήσεων σε περίπου 400 προϊόντα, που φθάνει ώς το 15%, θα κάνουν ποδαρικό στην αγορά την Πρωτοχρονιά, αμέσως μετά τη λήξη της συμφωνίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τα σούπερ μάρκετ για το πάγωμα των τιμών έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, οι νέες αυξήσεις αφορούν 24 κατηγορίες προϊόντων, κυρίως είδη διατροφής ενώ κάποια από αυτά έχουν ήδη ανατιμηθεί δυο και τρεις φορές μέσα στο 2007. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ανατιμήσεις σε αρτοσκευάσματα έως 14,75%, ζυμαρικά 8,3%, χαρτικά 8%, κονσέρβες 8% και μία σειρά άλλων βασικών προϊόντων για τα οποία οι αυξήσεις θα ολοκληρωθούν έως την 1η Φεβρουαρίου.
Το μέγεθος της ακρίβειας αποτυπώνεται και στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9% τον Νοέμβριο από 3,1% τον Οκτώβριο. Εξέλιξη που ανεβάζει την Ελλάδα στο βάθρο των πρωταθλητών της ακρίβειας στην ευρωζώνη ενώ όπως προμηνύουν διεθνείς οργανισμοί η κούρσα του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και το 2008 με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα προβλέπει επιδείνωση σε αυτό το μέτωπο, ενώ μεγάλη ανησυχία εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για την ανοδική κούρσα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Παράλληλα το ΙΟΒΕ, στη μηνιαία έρευνά του για τις προσδοκίες των καταναλωτών, διαπιστώνει επιδείνωση τόσο για τα οικονομικά τους (εξαιτίας της ακρίβειας) όσο και για την πορεία της οικονομίας.
Μπορεί σημαντικό μέρος των αυξήσεων να οφείλεται στο ντόμινο που προκαλεί η παγκόσμια φούσκα των τιμών στα είδη διατροφής και το ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, όμως στην Ελλάδα προσλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της κερδοσκοπίας και της έλλειψης ελέγχων στην αγορά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η πρόβλεψη του Κομπανί για τον Χάρι Κέιν «επειδή είναι ξεχωριστός παίκτης»
- Γροιλανδία: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η γεωπολιτική σημασία της χώρας μεγαλώνει
- Συνταγή: Πουτίγκα σοκολάτας με κακάο
- Νέες προσφυγές δήμων και κατοίκων στο ΣτΕ για μπόνους δόμησης και πολεοδομίες
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)























































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442