Γονίδιο καθορίζει πόσο τρυφερή θα είναι η μπριζόλα
Λαγωνικά της γαλλικής βιοτεχνολογίας ανακάλυψαν ένα γονίδιο των αγελάδων που καθορίζει πόσο μαλακό ή σκληρό θα είναι το κρέας τους. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα γενετικά τεστ για την αναγνώριση των πιο «τρυφερών» μοσχαριών.
Λαγωνικά της γαλλικής βιοτεχνολογίας ανακάλυψαν ένα γονίδιο των αγελάδων που καθορίζει πόσο τρυφερό ή σκληρό θα είναι το κρέας τους.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γονίδιο DNAJA1 ανακαλύφθηκε σε δείγματα φιλέτου από 14 μοσχάρια Σαρολέ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας της Γαλλίας, το DNAJA1 ελέγχει μια πρωτεΐνη-κλειδί, την Hsp 40, η οποία επιβραδύνει τον κυτταρικό θάνατο στον μυικό ιστό και αναστέλλει έτσι το «σίτεμα» που κάνει το κρέας μαλακό.
Τα επίπεδα της Hsp 40 ποικίλουν ανάλογα με τις ποικιλίες του γονιδίου DNAJA1. Το εύρος είναι τόσο μεγάλο ώστε το γονίδιο αντιστοιχεί στο 63% της διαφοράς στη σκληρότητα των φιλέτων, εξήγησε ο Δρ Ζαν Φρανσουά Χοκότ.
Το Ινστιτούτο εξασφάλισε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψη ώστε να αναπτύξει εμπορικά γενετικά τεστ για την αναγνώριση των πιο «τρυφερών» ζώων.