Νέα έργα εξετάζει η κυβέρνηση να εντάξει στις ΣΔΙΤ
Για την πορεία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στο πρόγραμμα των ΣΔΙΤ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλα έργα, όπως η διαχείριση αποβλήτων.
Για την πορεία υλοποίησης των έργων που εντάσσονται στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ενημέρωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης την Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ήδη έχουν εγκριθεί έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε σημαντικής κοινωνικής προτεραιότητας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, δυο νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη (το ογκολογικό και το παιδιατρικό), έργα που αφορούν στη δημόσια ασφάλεια (όπως η κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών), αλλά και κτίρια νομαρχιών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε αυτά τα έργα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι, ενώ εκτός από το θέμα της κατασκευής υπάρχει και το θέμα της τεχνογνωσίας αλλά και της συντήρησης» και προσέθεσε ότι με τον τρόπο αυτό θα έχουμε καλύτερες υποδομές που θα κατασκευάζονται ταχύτερα.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι εξετάζεται η ένταξη στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ και άλλων έργων, όπως η διαχείριση αποβλήτων με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί.
Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Π.Λαφαζάνης, σχολιάζοντας την εισήγηση του Γ.Αλογοσκούφη δήλωσε οτι «παραπλανά ασύστολα τον ελληνικό λαό. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι αποκλειστικά και μόνο ένα εργαλείο καταλήστευσης του δημόσιου χρήματος και της τσέπης των πολιτών, σε όφελος εξασφαλισμένων ιδιωτικών υπερκερδών. Μέσω των ΣΔΙΤ, προωθείται η γενική υποκατάσταση-ιδιωτικοποίηση του Προγράμματος Δημόσιων επενδύσεων και η εκποίηση του συνόλου σχεδόν των λειτουργιών και υπηρεσιών του κράτους».
«Ταυτόχρονα, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν, στην ουσία, έναν μηχανισμό αθρόας δανειακής επιβάρυνσης του Δημόσιου και μάλιστα με τους πλέον επαχθείς όρους, η οποία δεν εμφανίζεται στο δημόσιο χρέος. Οι πολίτες, όμως, θα πληρώσουν «χρυσάφι» την παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών στην ιδιωτική υπερεκμετάλλευση με τη συνεχή αύξηση των κρατικών δαπανών τα επόμενα χρόνια και τις πανάκριβες υπηρεσίες» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας