Καθιζήσεις και ρωγμές σε κτίρια στη Θεσσαλία, λόγω της ανομβρίας
Η παρατεταμένη ανομβρία και η επακόλουθη λειψυδρία αποδεικνύεται ότι έχουν και παράπλευρες απώλειες. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα πολύχρονης έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χαροκόπειου για την περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Η παρατεταμένη ανομβρία και η επακόλουθη λειψυδρία αποδεικνύεται ότι έχουν και παράπλευρες απώλειες. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χαροκόπειου για την περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η ανομβρία έχει προκαλέσει καθιζήσεις του εδάφους της τάξης των 20-30 εκατοστών, που με τη σειρά τους προκαλούν ρωγμές σε κτίρια της περιοχής.
Ανάλογη ήταν η εικόνα και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε υπήρξε ανάλογο πρόβλημα ανοβρίας.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, οι μετρήσεις έγιναν με τη βοήθεια δορυφόρων. Όπως εξήγησε ο Ισαάκ Παχαρίδης, λέκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων προκαλεί καθίζηση στα υπερκείμενα εδάφη.
Η υπεράντληση αφορά τόσο τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες όσο και τις γεωτρήσεις.
Ήδη, η νομαρχία Λάρισας έχει αναθέσει στο προσωπικό του Τεχνικού Επιμελητηρίου να καταγράψει την εικόνα, ώστε να ληφθούν μέτρα κατά τη φάση μελέτης μιας οικοδομής ή ενός έργου.
Το πρόβλημα, πάντως, δεν εντοπίζεται μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ήδη, οι επιστήμονες ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την κατάσταση στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.
Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από το Πάσχα, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι μόνο δύο νέες ταινίες έκαναν την εμφάνισή τους στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα