Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και Ρόκας για ανάπτυξη 44 αιολικών πάρκων
Με σκοπό την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη 44 αιολικών πάρκων σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο, συνολικής ισχύος 1.636MW και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Χ.Ρόκας.
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε η εταιρίας X.Ρόκας ΑΒΕΕ με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη 44 Αιολικών Πάρκων στη Χίο, στη Λέσβο και στη Λήμνο, συνολικής ισχύος 1.636MW, την υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου κατασκευής ανεμογεννητριών, δυναμικότητας 300ΜW ετησίως.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρίες θα οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους και τους επιμέρους όρους της συνεργασίας τους με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας.
Η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Χίου, της Λέσβου και της Λήμνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, καθώς και η διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα θα συνεισφέρει σημαντικά στην εναρμόνιση της Ελλάδας με τις επιταγές της ΕΕ σε θέματα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου αποφέροντας συγχρόνως τεράστια ενεργειακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα.
Το δυναμικό stretching χαρακτηρίζεται από συνεχή ροή κίνησης, σε αντίθεση με τις στατικές διατάσεις που είναι πιο πιθανό να γίνουν στο τέλος μιας προπόνησης.