Πρόσθετα κονδύλια 10,6 δισ. δολ για το Αφγανιστάν ζητά ο Μπους από το Κογκρέσο
Για «θερμή» άνοιξη κόντρα στους Ταλιμπάν προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ και η αναθεωρημένη στρατηγική Μπους για το Αφγανιστάν περιλαμβάνει παράταση στην παραμονή 3.000 Αμερικανών στρατιωτών και αίτημα προς το Κογκρέσο για πρόσθετη ενίσχυση ύψους 10,6 δισ. δολαρίων.
51
Για «θερμή» άνοιξη κόντρα στους Ταλιμπάν προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ και η αναθεωρημένη στρατηγική Μπους για το Αφγανιστάν περιλαμβάνει παράταση στην παραμονή 3.000 Αμερικανών στρατιωτών και αίτημα προς το Κογκρέσο για αποδέσμευση πρόσθετης βοήθειας ύψους 10,6 δισ. δολαρίων.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε στους δημοσιογράφους πως 8,6 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του αφγανικού στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων και δύο δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση.
Την αναθεωρημένη στρατηγική της κυβέρνησης Μπους πρόκειται να παρουσιάσει αναλυτικά η Κοντολίζα Ράις στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Παρασκευή, σύνοδο την οποία συγκάλεσε η ίδια η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσης πως περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου, καθώς οι διοικητές του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αυξήσουν τη δύναμη μάχης πριν έλθει η άνοιξη οπότε και αναμένεται δυναμική αντεπίθεση των Ταλιμπάν.
Οι 3.200 στρατιώτες από την 3η ταξιαρχία, της 10ης ορεινής μεραρχίας, επρόκειτο να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν τον επόμενο μήνα, όμως η παραμονή τους παρατάθηκε για τέσσερις μήνες, βάσει ανακοίνωσης του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.
Ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Αφγανιστάν ότι οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει περισσότερους στρατιώτες, και εξετάζει με ευνοϊκή διάθεση το αίτημα τους.
Διατηρώντας στην περιοχή τόσο την ταξιαρχία όσο και τους στρατιώτες που έχουν φθάσει εκεί για να την αντικαταστήσουν, οι διοικητές μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το μέγεθος των αμερικανικών δυνάμεων, που αποτελούν μέρος της δύναμης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται απέναντι στο μεγάλο στοίχημα της σταθεροποίησης του Αφγανιστάν».
«Αυτή η παράταση θα προσφέρει στο ΝΑΤΟ τη στρατιωτική ικανότητα για να διατηρήσει την επιχείρηση του και να οικοδομήσει στην επιτυχία που έχει επιτευχθεί με την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας, ενώ δεν θα επιτρέψει την δημιουργία ασφαλών καταφυγίων για τους ταλιμπάν» επισημάνθηκε από το Πεντάγωνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Mobility training: Η προπόνηση – ορισμός της ευεξίας
- Ιαπωνία: Εντοπίστηκαν σπάνιες γαίες στη διάρκεια θαλάσσια αποστολής σε μεγάλος βάθος
- Ο νέος ΚΟΚ «δαγκώνει» αλλά δεν είναι πανάκεια
- «Κατέρρευσε» το σχέδιο για ξενοδοχείο Trump International στο βομβαρδισμένο Generalštab του Βελιγραδίου
- Ας βάλουμε τέλος στο doomscrolling – Μας γεμίζει με στρες και απαισιοδοξία
- Eπιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία: «Πασχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, χωρίς υποστήριξη»
- Ο Τζέισον Μομόα συγκρίνει το τηλεοπτικό του ξεκίνημα με το «να πηγαίνεις στο κολέγιο»
- Overshoot: Ο πλανήτης περνά το «σημείο χωρίς επιστροφή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442