66

Ο Τζένσον Μπάτον ήταν ο νικητής στο ουγγρικό GP, το οποίο διεξήχθη σήμερα στην πίστα Ουνγκαρόρινγκ της Βουδαπέστης.

Ο Βρετανός οδηγός, ο οποίος εκκίνησε από την τέταρτη θέση, εκμεταλλεύτηκε τις εγκαταλείψεις των Κίμι Ραϊκόνεν στον 26ο γύρο και Φερνάντο Αλόνσο στον 50ο και σημείωσε την «παρθενική» νίκη της καριέρας του στη Formula 1 μετά από 115 αγώνες.

Ο «πιλότος» της Honda άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τον Πέδρο ντε λα Ρόσα (Ισπανία) και τον Νικ Χάιντφελντ (BMW Sauber). Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη νίκη και για τη Honda ως κατασκευάστρια εταιρεία από το 1967.

Το ουγγρικό γκραν πρι, το οποίο είναι ο 13ος αγώνας της χρονιάς, είχε μεγάλες ανατροπές, λόγω βροχής.

Ο Αλόνσο, ο οποίος ξεκίνησε από τη 15η θέση, έκανε μια πολύ καλή εκκίνηση και κέρδισε αρκετές θέσεις, με αποτέλεσμα μετά τον πρώτο γύρο να είναι έκτος.

Στη συνέχεια, η βροχή βοήθησε τον «πιλότο» της Renault, ο οποίος με την κατάλληλη επιλογή ελαστικού οδηγούσε σε έναν πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από τους υπόλοιπους, και πέρασε στην πρώτη θέση, έως ότου εγκατέλειψε.

Ο Μπάτον πήρε στη συνέχεια την πρωτοπορία, ενώ δεύτερος ήταν ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος ωστόσο τέθηκε εκτός αγώνα τρεις γύρους πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας.

Ακυρώθηκε ο Κούμπιτσα, πήρε ένα βαθμό ο Σουμάχερ

Ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα ακυρώθηκε με αποτέλεσμα ο Μίκαελ Σουμάχερ να πάρει έναν πολύτιμο βαθμό, στην προσπάθεια που καταβάλλει για να κατακτήσει τον τίτλο των οδηγών, παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε τρεις γύρους πριν από το τέλος του αγώνα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η διαφορά που χωρίζει τον Γερμανό από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος εγκατέλειψε, στην κατάταξη των οδηγών μειώθηκε στους 10 βαθμούς και ενώ απομένουν πέντε αγώνες για τη λήξη της σεζόν.

Οι αγωνοδίκες ανακοίνωσαν ότι το μονοθέσιο του Πολωνού, ο οποίος αντικατέστησε τον Ζακ Βιλνέβ και κατέλαβε την έβδομη θέση, βρέθηκε δύο κιλά ελαφρύτερο από το κανονικό.

Ωστόσο, οι αγωνοδίκες παραδέχθηκαν ότι το πρόβλημα με το βάρος της BMW Ζάουμπερ του Κούμπιτσα δεν έγινε εσκεμμένα και το απέδωσαν στην υπερβολική χρήση των βρόχινων ελαστικών, με τα οποία ο Πολωνός ολοκλήρωσε τον αγώνα, παρότι είχε σταματήσει να βρέχει προς το τέλος του αγώνα.

Ο Σουμάχερ πήρε την ένατη θέση στην κατάταξη, παρότι εγκατέλειψε τρεις γύρους πριν από το τέλος, καθώς είχε «βγάλει» το 90% του αγώνα στην πίστα Ουνγκαρόρινγκ.

Μετά την ακύρωση του Κούμπιτσα, ο Μάσα «σκαρφάλωσε» στην έβδομη θέση της κατάταξης του ουγγρικού GP και οι επιπλέον δύο βαθμοί επέτρεψαν στη Φεράρι να μειώσει στους επτά την απόσταση που τη χωρίζει από τη Ρενό στην κατάταξη των κατασκευαστών.

Η βαθμολογούμενη οκτάδα στο ουγγρικό GP και οι κατατάξεις στα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών, μετά την ακύρωση του Ρόμπερτ Κούμπιτσα:

1. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ Honda) 1 ώρα 52:20.941 (μ.ω.τ. 163,773 χλμ./ώρα)

2. Πέδρο ντε λα Ρόσα (Ισπανία/ McLaren) +30.837

3. Νικ Χάιντφελντ (Γερμανία/BMW Sauber) +43.822

4. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία/ Honda) +45.205

5. Ντέιβιντ Κούλθαρντ (Βρετανία/ Red Bull) +1 γύρος

6. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία/ Toyota) +1 γύρος

7. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/ Ferrari) +1 γύρος

8. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία/ Ferrari) +3 γύροι (εγκατέλειψε)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

1. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία) 100 βαθμοί

2. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία) 90

3. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία) 52

4= Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Ιταλία) 49

4= Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία) 49

6. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία) 31

7. Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία) 26

8. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία) 21

9. Νικ Χάιντφελντ (Γερμανία) 19

10. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία) 16

11. Ντέιβιντ Κούλθαρντ (Βρετανία) 14

12= Πέδρο ντε λα Ρόσα (Ισπανία) 10

12= Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία) 10

14. Ζακ Βιλνέβ (Καναδάς) 7

15. Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία) 6

16. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία) 4

17. Κρίστιαν Κλιν (Αυστρία) 2

18. Βιταντόνιο Λιούτσι (Ιταλία) 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1. Renault 149 βαθμοί

2. Ferrari 142

3. McLaren – Mercedes 85

4. Honda 52

5= Toyota 26

5= BMW Sauber 26

7. Red Bull – Ferrari 16

8. Williams – Cosworth 10

9. Toro Rosso 1

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ-ΜΠΕ