Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ θέτει την Αυτοδιοίκηση ο Γ.Παπανδρέου

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ θέτει την Αυτοδιοίκηση ο Γ.Παπανδρέου

Η ενίσχυση της περιφέρειας θα έρθει μέσω ενός δεύτερου «Καποδίστρια» και με την απόδοση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, επικρίνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για απόπειρα ξηλώματος του «Καποδίστρια».

38

Τη διαφορά των μοντέλων διακυβέρνησης και ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θέλησε να αναδείξει ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Κυριακή στη διημερίδα για την Αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε το κόμμα του σε συνεργασία με τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το 1981 το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με το σύνθημα Ο λαός στην εξουσία, εμείς σήμερα διεκδικούμε την εξουσία με το σύνθημα Η εξουσία στον λαό» ανέφερε, ενώ μιλώντας για το μοντέλο της αποκέντρωσης, είπε: «Για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο Καποδίστρια για την δημιουργία ισχυρών τοπικών αυτοδιοικήσεων και να ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πόρων, είπε ότι «αυτοί πρέπει να δοθούν ώστε να μπορούν να υποδεχθούν οι φορείς της αυτοδιοίκησης αρμοδιότητες, όπως είναι το σχολείο, το κέντρο υγείας, η μέριμνα, ζητήματα περιβάλλοντος, υποστήριξης τοπικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα θέματα ανιμετώπισης εργασίας, ανεργίας, μετεκπαίδευσης και κατάρτισης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ΝΔ ήταν πάντα απούσα, όταν το ΠΑΣΟΚ προχωρούσε σε αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, κινδυνολογούσε, αποχωρούσε και απειλούσε στην Βουλή και «σήμερα επιχειρεί να καταλύσει το έργο μας με το ξήλωμα του Καποδίστρια».

Ακόμη, επέκρινε την κυβέρνηση για τις πέντε υπερπεριφέρειες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα υπάρχουν 1.031 δήμοι, 54 νομαρχίες, 13 περιφέρειες, 5 υπερπεριφέρειες και το κεντρικό κράτος, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορεί να κυβερνηθεί μια χώρα ούτε αποτελεσματικά, ούτε δημοκρατικά με αυτά τα επίπεδα διοίκησης».

Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας ότι η αιχμή του δόρατος της νέας αντίληψης ανάπτυξης θα έλθει από την περιφέρεια με την πίστη ότι η αποκέντρωση είναι ο πυρήνας ενός αποτελεσματικού κράτους που μπορεί να σχεδιάζει και με τον πολίτη και με ικανά στελέχη. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «ανανεώσαμε την εμπιστοσύνη μας στην Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής του συνδυασμού μας που στηρίζουμε, και στους συνεργάτες της Γιάννη Σγουρό και Γιάννη Μίχα για μια δεύτερη τετραετία στην Υπερνομαρχία και στις Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά».

Συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα της διημερίδας αναφέρθηκε ο βουλευτής Μανώλης Όθωνας λέγοντας ότι επιλογές του ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ άλλων:

– Ισχυροί δήμοι μέσα από ένα νέο πρόγραμμα συνενώσεων
– Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως Β βαθμό και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ως αποκεντρωμένοι θεσμοί ενιαίας περιφερειακής οντότητας
– Σύγχρονο επιτελικό κράτος με συντονιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες
– Υιοθέτηση της αρχής της επικουρικότητας και της εγγύτητας στη διοίκηση τοπικών υποθέσεων
– Εξασφάλιση και δίκαιη κατανομή μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης και αυτοδιοίκησης των αναγκαίων πόρων
– Διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των μέσων μαζικής μεταφοράς, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων διαδημοτικών φορέων με στόχο την δημιουργία φιλικών και λειτουργικών πόλεων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο