Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πρώτη επίσκεψη Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι μετά το θάνατο Μιλόσεβιτς

Πρώτη επίσκεψη Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι μετά το θάνατο Μιλόσεβιτς

Στο Βελιγράδι μεταβαίνει την Τετάρτη η γενική εισαγγελέας του ICTY. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Ντελ Πόντε μετά το θάνατο του Σλ.Μιλόσεβιτς και πιστεύεται ότι θα εντείνει τις πιέσεις στους Σέρβους αξιωματούχους για τη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

31

Στο Βελιγράδι μεταβαίνει την Τετάρτη η γενική εισαγγελέας του ICTY. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Ντελ Πόντε μετά το θάνατο του Σλ.Μιλόσεβιτς και πιστεύεται ότι θα εντείνει τις πιέσεις στους Σέρβους αξιωματούχους για τη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

Όπως επισήμανε ο σύμβουλος της Ντελ Πόντε, Ζαν Ντανιέλ Ρας, η γενική εισαγγελέας του ICTY θα προσπαθήσει να λάβει από τις αρχές του Βελιγραδίου τη διαβεβαίωση ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη συνεργασία τους με το δικαστήριο.

Η εισαγγελέας θα συζητήσει με τους αξιωματούχους του Βελιγραδίου για τα αποτελέσματα των ερευνών με στόχο τον εντοπισμό των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου που παραμένουν ασύλληπτοι, ανέφεραν ακόμη πηγές που πρόσκεινται στην εισαγγελία.

«Μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας της Σερβίας – Μαυροβουνίου Ζόραν Στάνκοβιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα συντάξουμε έκθεση και θα την υποβάλουμε στα Ηνωμένα Έθνη. Το διάστημα που θα μεσολαβήσει δεν θα δημοσιοποιήσουμε τις εκτιμήσεις μας» δήλωσε ο σύμβουλος της Ντελ Πόντε, Αντον Νικιφόροβ στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Vecernje Novosti».

Στην τελευταία επίσκεψή της στο Βελιγράδι στις 6 Φεβρουαρίου, η Ντελ Πόντε δήλωσε ότι αν οι αρχές της Σερβίας – Μαυροβουνίου δεν συνεργαστούν πλήρως με το ICTY, δεν συλλάβουν και εκδώσουν στη Χάγη τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με τη χώρα.

Η γενική εισαγγελέας του ICTY στις 31 Μαρτίου θα ενημερώσει τους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το επίπεδο συνεργασίας της Σερβίας – Μαυροβούνιο με το δικαστήριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο