Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 15%
Νέα Υόρκη: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 15%, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 15%, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Σώματος Καθηγητών Ιατρικής στη Μασσαλία με επικεφαλής τον Δρ Ντένις Λάιρον έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 212 άνδρες και γυναίκες μέτριας επικινδυνότητας για καρδιακή νόσο.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή ή μια συνήθη διατροφή με λίγα λιπαρά για τρεις μήνες.
Όσοι ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή συμβουλεύτηκαν να τρώνε ψάρια τέσσερις φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας μια φορά την εβδομάδα. Στους άνδρες επετράπη να πίνουν δυο ποτήρια κόκκινο κρασί ημερησίως ενώ στις γυναίκες ένα ποτήρι.
Στην άλλη ομάδα έγιναν συστάσεις να τρώνε πουλερικά αντί για χοιρινό, μοσχάρι και άλλα κρεατικά, ψάρι δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, να αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα με αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και φυτικά έλαια.
Ενώ οι συμμετέχοντες δεν ακολούθησαν όλες τις διατροφικές συστάσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι διατροφικές συνήθειες είχαν αλλάξει και στις δυο ομάδες.
Οι συμμετέχοντες προσλάμβαναν λιγότερες θερμίδες και κατανάλωναν περισσότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και λιγότερα συνολικά λιπαρά και κορεσμένα λίπη. Και οι δυο ομάδες είχαν παρουσιάσει μικρή αλλά σημαντική πτώση του δείκτη μάζας σώματος.
Μεταξύ των ατόμων που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή, η ολική χοληστερόλη έπεσε κατά 7,5%, ενώ στην άλλη ομάδα κατά 4,5%. Βασιζόμενοι σ’ αυτή τη μείωση οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 15% με τη μεσογειακή διατροφή και 9% με τη διατροφή λίγων λιπαρών.