Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο ΣτΕ προσφεύγει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να ξαναλειτουργήσουν οι κάμερες

Στο ΣτΕ προσφεύγει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να ξαναλειτουργήσουν οι κάμερες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζητώντας να επιτραπεί να λειτουργήσουν στην Αθήνα οι ηλεκτρονικές κάμερες, ακόμη και κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων, με το αιτιολογικό ότι θα διευκολύνουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

28

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προσφύγει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζητώντας να επιτραπεί να λειτουργήσουν στην Αθήνα οι ηλεκτρονικές κάμερες, ακόμη και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή και πολιτικών συγκεντρώσεων, με το αιτιολογικό ότι θα διευκολύνουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Η ηγεσία του υπουργείου- μετά την απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να χαρακτηρίσει παράνομες τις κάμερες- περνά στην αντεπίθεση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η απαγόρευση «βοηθά μόνο τους παράνομους». Στην άρνηση της Αρχής, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντιπαραθέτει, σύμφωνα με Τα Νέα, πέντε βασικά επιχειρήματα:

1. Σε διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, οι κάμερες επιβάλλεται να λειτουργήσουν ώστε να ρυθμίζεται καλύτερα η κυκλοφορία των οχημάτων.
2. Oι κάμερες μπορούν να καταγράψουν ένα έγκλημα που διαπράττεται στους δρόμους και αυτή η καταγραφή να οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών.
3. Έχουν ήδη κοστίσει σημαντικά ποσά ως επένδυση στον τομέα της ασφάλειας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παραμένουν ανενεργείς στις αποθήκες.
4. Κάμερες υπάρχουν κατά χιλιάδες σε τράπεζες, ιδιωτικούς χώρους, πολυκαταστήματα, η λειτουργία των οποίων δεν παρεμποδίζεται από καμία Αρχή.
5. Τέλος, υποστηρίζεται ότι η παρουσία των καμερών είναι δυνατόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους σχεδιάζουν κάποιο έγκλημα.

Εκτός αυτών των επιχειρημάτων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επικαλείται και το θέμα της ρύθμισης της κυκλοφορίας στους δρόμους της Αθήνας, δηλαδή τον σκοπό που είχαν τοποθετηθεί και λειτουργούσαν κατά την περίοδο των Oλυμπιακών Αγώνων. O υπουργός Δημόσιας Τάξης θα επιμείνει στη «διευρυμένη λειτουργία των καμερών», αφού εκτιμά -εκτός των άλλων- ότι η τρομοκρατία είναι μια διαρκής απειλή για όλα τα κράτη.

Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ.Βουλγαράκης δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα για να εγκαταστήσει ένα δίκτυο καμερών στα βασικότερα σημεία της πόλης. Μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια δραχμές, 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Οι κάμερες υπάρχουν. Έχουν πληρωθεί, είναι εγκατεστημένες και είναι εκεί. Δε λέμε δηλαδή να αγοράσουμε κάμερες. Υπάρχουν».

Απαντώντας, δε, στα σενάρια ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθούνται οι πολίτες, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε: «Αυτή η προσέγγιση, αν θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί, είναι ελαφρώς επιπόλαιη, διότι αν σήμερα θέλει κανείς να παρακολουθήσει τι γίνεται, μπορεί να συνδεθεί με έναν δορυφόρο και να παρακολουθήσει με ακρίβεια εκατοστού τι συμβαίνει στην Ομόνοια. Άρα αυτή η συζήτηση είναι παράλογη».

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, πριν από περίπου έναν μήνα, με απόφασή της, είχε χαρακτηρίσει παράνομη τη λειτουργία των καμερών για άλλους σκοπούς πέραν αυτού της διαχείρισης της κυκλοφορίας. Μάλιστα, έχει εγκρίνει την παράταση της λειτουργίας των 293 καμερών που είχαν τοποθετηθεί την περίοδο των Αγώνων μέχρι τον Ιούνιο του 2006.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο