Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αλλαγές σε 25 σημεία του σχεδίου Ανάν προτείνει η Λευκωσία

Αλλαγές σε 25 σημεία του σχεδίου Ανάν προτείνει η Λευκωσία

Η θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημείο εκκίνησης το Σχέδιο Ανάν διατυπώθηκε στις πρόσφατες επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό, ενώ ο πρόεδρος Τ.Παπαδόπουλος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ότι υπέβαλε 25 συνολικά σημεία αλλαγών.

28

Η θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημείο εκκίνησης το Σχέδιο Ανάν διατυπώθηκε στις πρόσφατες επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό, ενώ ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ότι υπέβαλε 25 συνολικά σημεία αλλαγών στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων Πολίτης και Φιλελεύθερος, οι αλλαγές που προτάθηκαν είναι οι εξής:

1. Το Σχέδιο Ανάν αποτελεί σημείο εκκίνησης και όχι βάση διαπραγμάτευσης.
2. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία της Κύπρου στην ΕΕ.
3. Θα πρέπει να υπάρξει ιεράρχηση των νόμων του ομόσπονδου κράτους και των δύο πολιτειών.
4. Θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών που θα διαμένουν στην άλλη πολιτεία.
5. Να υπάρξει σύντμηση των περιόδων επιστροφής εδαφών, επιστροφής προσφύγων, αποχώρησης των στρατευμάτων.
6. Η πολιτική ισότητα να εκφράζεται στο επίπεδο των πολιτικών αποφάσεων και όχι των διοικητικών.
7. Να καθοριστεί ο εναέριος χώρος και η ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης του κράτους.
8. Νέες ρυθμίσεις στο θέμα των εποίκων καθώς και αποκλεισμός τους από ένα νέο δημοψήφισμα.
9. Εδαφικό: Χωρίς να γίνει νέα συνολική επαναδιαπραγμάτευση, να περιληφθεί στην υπό ε/κ διοίκηση περιοχή η Καρπασία.
10. Η εκλογή μελών της Γερουσίας να γίνεται όπως προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν
11. Κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.
12. Πλήρης αποχώρηση στρατευμάτων.
13. Αποτελεσματικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών.
14. Βρετανικές Βάσεις: Στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης να μην περιλαμβάνεται η Συνθήκη Εγγυήσεων.
15. Ενιαία οικονομία.
16. Μία Κεντρική Τράπεζα.
17. Ενιαία νομισματική πολιτική.
18. Αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ.
19. Εναρμόνιση φορολογιών ανάμεσα στις δύο πολιτείες ούτως ώστε να μη δημιουργούνται ανταγωνιστικές συνθήκες.
20. Θέματα περιουσιών και αποζημιώσεων.
21. Διασφάλιση επιστροφής εδαφών.
22. Σαφείς μεταβατικές διατάξεις για να μην υπάρξει κενό στην πρώτη φάση υλοποίησης της λύσης.
23. Διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης.
24. Συνομιλίες χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
25. Η ιεράρχηση των αιτημάτων θα γίνει στη διάρκεια των συνομιλιών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος στο Εθνικό Συμβούλιο, προκύπτει ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιμένει στην επιδιαιτησία, στα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και στην εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Καμία αλλαγή πλεύσης, λέει ο κ.Χρυσοστομίδης

Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης του προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η φράση «σημείο εκκίνησης» αναφορικά με το Σχέδιο Ανάν είχε αναφερθεί στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη μόνο για σκοπούς συζήτησης. Ήταν, εξήγησε, τρόπος αποφυγής κατά πόσο το σχέδιο Ανάν αποτελεί σημείο αναφοράς ή διαπραγμάτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτικής φύσεως, χαρακτήρισε θλιβερό φαινόμενο τις διαρροές στον Τύπο για τα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι παραποιούνται οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Χρυσοστομίδης απήυθυνε επίσης έκκληση να τερματιστούν οι διαρροές στον Τύπο, «διότι αυτή η ώρα είναι ώρα ευθύνης».

Τέλος σημείωσε πως, εάν η πρόθεση αυτών που αφήνουν κάποια πράγματα να διαρρεύσουν είναι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν χωρίς διαπραγμάτευση, «η απάντηση δόθηκε στις 24 Απριλίου του 2004».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο