Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Προς πώληση ποσοστό των μετοχών της Hochtief στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Προς πώληση ποσοστό των μετοχών της Hochtief στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Την απόφαση της να πουλήσει ποσοστό των μετοχών της στην εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» ανακοίνωσε η Hochtief. Το γεγογός έχει ενοχλήσει τα αρμόδια υπουργεία, καθώς η γερμανική εταιρεία δεν έχει κατονομάσει τον αγοραστή.

30

Την απόφαση της να πουλήσει το 13,3% των μετοχών της στην εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανακοίνωσε η Hochtief.

Η απόφαση ελήφθη την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας, στο Ντίσελντορφ, Κρίστιαν Γκεράρντους, στο Dow Jones Newswires.

Κατά τον εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας, δεν ισχύει το ποσοστό 13,3% που εμφανίζεται στον ελληνικό Τύπο, αλλά επιβεβαιώνεται ότι η Hochtief ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές για αυτό το σκοπό.

Το γεγογός έχει ενοχλήσει τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών, καθώς η γερμανική εταιρεία δεν έχει κατονομάσει τον αγοραστή, όπως προβλέπει η σύμβασή της με το Δημόσιο.

Οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, που εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο στην εν λόγω εταιρεία, προτίθενται να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων -πιθανότατα στις 17 Δεκεμβρίου- ώστε να «μπλοκάρουν» την πρόθεση των Γερμανών.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε: «Πρόκειται για μια εσωτερική λειτουργία που αφορά τη διοίκηση της εταιρείας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης εκφράσθηκε με την επιστολή των κ.κ.Λιάπη και Αλογοσκούφη, στην οποία αποσαφηνίζουν ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση του ΔΣ, όπου οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου είναι μειοψηφία».

Η Hochtief διαθέτει συνολικά το 40% των μετοχών της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το Ελληνικό Δημόσιο το 55% και η εταιρεία Horizon Air Investments το 5%.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Ηochtief, που συμμετέχει και διαχειρίζεται δέκα αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο, αποφάσισε να δημιουργήσει τη Ηochtief Capital, μια εταιρεία η οποία θα είχε ως περιουσιακό στοιχείο το 13,3% από κάθε αεροδρόμιο που ελέγχει.

O σκοπός του γερμανικού ομίλου είναι να διαθέσει σε διεθνείς επενδυτές τις μετοχές της Ηochtief Capital. Βάσει της σύμβασης που έχει η Ηοchtief με το Ελληνικό Δημόσιο, μπορεί να μεταβιβάσει μετοχές του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε θυγατρικές της εταιρείες, χωρίς προηγουμένως να λάβει σχετική έγκριση.

Αντίθετα όμως, αν η μεταβίβαση των μετοχών γίνει σε φορέα που δεν ανήκει στη Hochtief, τότε απαιτείται έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου και υποχρεώνεται να γνωστοποιήσει μέχρι φυσικού προσώπου το νέο κάτοχο των μετοχών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο