Αναγκαία η σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη, λέει ο Τ.Αράπογλου
Ο θεσμός των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την τόνωση της ανάπτυξης και την επιτάχυνση της τεχνολογικής αλλαγής και της καινοτομίας, δήλωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου.
Ο θεσμός των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές και την επιτάχυνση της τεχνολογικής αλλαγής και της καινοτομίας, ανέφερε την Τρίτη ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, μιλώντας σε συνέδριο του Euromoney στην Αθήνα.
Ο κ. Αράπογλου επισήμανε ότι τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς (επενδυτές, κατασκευαστές, τράπεζες, σύμβουλοι) όσο και οι πολίτες-αποδέκτες των έργων προσβλέπουν στην εξέλιξη και επέκταση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προωθηθεί ταχύτερα και με οικονομικότερους όρους η συμπλήρωση των υποδομών και των υπηρεσιών προς όφελος της οικονομίας και, σε τελική ανάλυση, των πολιτών.
Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη απελευθέρωση ορισμένων αγορών που μέχρι σήμερα έχουν εν μέρει μόνο απελευθερωθεί, όπως είναι η ενέργεια και το περιβάλλον, ανέφερε ο κ. Αράπογλου.
Οι τομείς της ελληνικής οικονομίας όπου μπορεί να εφαρμοσθεί ο θεσμός των συμπράξεων, είναι αρκετοί, όπως άλλωστε έχει δείξει και η εμπειρία από άλλες χώρες, ενώ οι ανάγκες για έργα υποδομής σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι υπαρκτές, σημείωσε.
Κατά συνέπεια υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες που η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να εκμεταλλευτεί, αλλά και η πολιτική ηγεσία χρειάζεται να αναδείξει, τόνισε ο κ. Αράπογλου, ώστε να πραγματοποιηθούν επιτυχείς συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και κατά συνέπεια στην αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ενδεικτικά, όπως είπε ο διοικητής της ΕΤΕ, τα έργα που είναι δυνατό να υλοποιηθούν, αφορούν είτε στη δημιουργία νέων υποδομών απαραίτητων για την οικονομία, όπως για παράδειγμα η συμπλήρωση των βασικών οδικών αξόνων, η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές, εμπορευματικών κέντρων κ.ά., είτε στην αναβάθμιση και συμπλήρωση υφισταμένων υποδομών, όπως εγκαταστάσεων και εξοπλισμού νοσοκομείων και σχολείων.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, απαιτείται προσεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο των στόχων του ευρύτερου αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, εκπροσωπώντας τον κ. Σιούφα, ανέφερε ότι, αρχής γενομένης από το 2006, «μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά, στη χώρα μας, τον προϋπολογισμό μηδενικής βάσης με κριτήριο τη σχέση κόστους-οφέλους για την οικονομία μας. Δηλαδή, να επανεξεταστούν όλες οι δαπάνες, εκτός των μισθών και των συντάξεων, των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των κοινωνικών παροχών, από την αρχή».
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.