Στο 4% περιορίστηκε η αύξηση των τιμών στα ακίνητα το 2003
Στο 4% περιορίστηκε το 2003 η αύξηση των τιμών στα ακίνητα, όταν το 2002 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 16,2% και από το 1996 οι ετήσιες ανατιμήσεις ήταν πάνω από 10%. Η επιβράδυνση της ζήτησης οφείλεται και στις υψηλές τιμές των κατοικιών.
Στο 4% περιορίστηκε το 2003 η αύξηση των τιμών στα ακίνητα, όταν το 2002 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 16,2% και από το 1996 οι ετήσιες ανατιμήσεις ήταν πάνω από 10%.
Η ανακοπή των αυξητικών ρυθμών των ακινήτων είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης για κατοικίες, κάτι το οποίο οφείλεται στις υψηλές τιμές των ακινήτων, αλλά και στο γεγονός ότι και ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων έχει «αφομοιώσει» την πτώση των επιτοκίων.
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, η έντονη δραστηριότητα στον τομέα τα προηγούμενα χρόνια, που υποστηρίχθηκε από ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, είχε ως παρεπόμενο να δημιουργηθεί απόθεμα κατοικιών το οποίο «κρίνεται ότι βρίσκεται πλέον κοντά στο επιθυμητό επίπεδο με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αλλά και τις στεγαστικές ανάγκες».
H σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών των ακινήτων και κάποιες ενδείξεις υποχώρησής τους συνηγορούν στην εκτίμηση ότι διαμορφώνονται συνθήκες ισορροπίας στην αγορά κυρίως των κατοικιών. H τάση αυτή που καταγράφεται στις επενδύσεις σε νέες κατοικίες διαφαίνεται και από τη μείωση του ρυθμού ανόδου των στεγαστικών δανείων. O 12μηνος ρυθμός αύξησής τους υποχώρησε σε 27,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2003 από 35,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2002.
Tο μέσο μηνιαίο ύψος των νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε το 2003 σε 490 εκατ. ευρώ έναντι μέσου μηνιαίου ύψους 530 εκατ. ευρώ το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Tα δάνεια κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου μέχρι ενός έτους αποτελούν το 72% του συνόλου, η εξυπηρέτηση των οποίων είναι ωστόσο πολύ ευαίσθητη στς μεταβολές των επιτοκίων.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.