Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με δύο ταχύτητες ο «ανασχηματισμός» σε τράπεζες και ΔΕΚΟ

Με δύο ταχύτητες ο «ανασχηματισμός» σε τράπεζες και ΔΕΚΟ

Πολιτική «δύο ταχυτήτων» εκτιμάται ότι θα χαρακτηρίζει το διορισμό των νέων διοικήσεων στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, με βασική προϋπόθεση να προηγηθεί η αλλαγή στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

27

Πολιτική «δύο ταχυτήτων» εκτιμάται ότι θα χαρακτηρίζει το διορισμό των νέων διοικήσεων στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, με βασική προϋπόθεση να προηγηθεί η αλλαγή στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ και ΟΓΑ).

Όπως αναφέρει η Ημερησία, στην περίπτωση της Εθνικής, στην οποία η θέση του διοικητή επί της ουσίας χηρεύει, αναμένεται τις επόμενες ώρες να «προταθεί» από τον υπουργό Οικονομίας το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα διοικητή. Διεκδικητές για τη θέση φέρονται οι κ. Τάκης Αράπογλου και Γιώργος Προβόπουλος.

Τούτο προϋποθέτει τη σύγκριση του ΔΣ και την έγκριση του νέου διοικητή από τα μέλη του. Αμέσως μετά θα ορισθεί εντός 20 ημερών η έκτακτη γενική συνέλευση, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν τον νέο διοικητή. Μέχρι τότε ο υπουργός Οικονομίας μπορεί να ζητήσει τις παραιτήσεις των υποδιοικητών ή να περιμένει την παραίτησή τους στη γενική συνέλευση.

Στην Εμπορική, θα ζητηθούν οι παραιτήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου και ο νέος διοικητής θα ζητήσει την ψήφο των μετόχων στη γενική συνέλευση, στις αρχές Απριλίου.

Αμεσα χωρίς να απαιτείται ψήφος από τους μετόχους θα γίνει ο διορισμός στη διοίκηση της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο νόμος που ορίζει την ψήφιση του διοικητή από το σώμα των μετόχων δεν αφορά στην Αγροτική, καθώς βασικός μέτοχος με ποσοστό που αγγίζει το 80% είναι το Δημόσιο.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η ταυτότητα του προσώπου που θα αναλάβει το «τιμόνι» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την ανάθεση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στον Γιώργο Αλογοσκούφη.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του προέδρου της Επιτροπής, Σταύρου Θωμαδάκη, είχε λήξει πριν από τις εκλογές και ανανεώθηκε από τη Βουλή για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Κατά συνέπεια, οι αλλαγές προσώπων θα ξεκινήσουν πιθανότατα από το συγκεκριμένο πόστο, με το οποίο «φλερτάρουν» αρκετές γνωστές προσωπικότητες. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται έντονα για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι εκείνο του Θ.Μπουντουράκη, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Ως έτεροι υποψήφιοι φέρονται ο καθηγητής Χ.Χατζηεμμανουήλ και ο Αλ.Πιλάβιος, διευθυντικό στέλεχος γνωστής εταιρείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο