Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μικρή η απορρόφηση των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε από τον οργανισμό

Μικρή η απορρόφηση των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε από τον οργανισμό

Νέα Υόρκη: Η βιταμίνη Ε είναι πιο ευεργετική για τον οργανισμό όταν λαμβάνεται από εμπλουτισμένα τρόφιμα παρά από συμπληρώματα, όπως υποστηρίζει αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Νέα Υόρκη: Η βιταμίνη Ε είναι πιο ευεργετική για τον οργανισμό όταν λαμβάνεται από εμπλουτισμένα τρόφιμα παρά από συμπληρώματα, όπως υποστηρίζει αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον τονίζουν πως, για παράδειγμα, η απορρόφηση από τον οργανισμό της βιταμίνης Ε όταν αυτή προσλαμβάνεται μέσω της κατανάλωσης δημητριακών που την περιέχουν, είναι 26 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που περιέχεται σε κάποιο συμπλήρωμα με αντίστοιχη ποσότητα βιταμίνης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι Αμερικανοί επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να καταναλώσουν ποσότητα της εν λόγω βιταμίνης από διάφορες πηγές και στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε αιμοληψία, ώστε να εντοπίσουν τυχόν διαφορές στην περιεκτικότητα της βιταμίνης στο αίμα.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και έλαβαν, αντίστοιχα, ένα συμπλήρωμα που περιείχε 400 IU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης Ε με ένα ποτήρι άπαχου γάλακτος, μια μερίδα άπαχου γάλακτος με δημητριακά εμπλουτισμένα με 30 IU βιταμίνης Ε, μια μερίδα σκέτα δημητριακά εμπλουτισμένα με 400 IU βιταμίνης Ε ή, τέλος, ένα συμπλήρωμα 400 IU βιταμίνης Ε μαζί με ένα μπολ απλών δημητριακών.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα που έλαβαν από 30 έως 400 IU βιταμίνης Ε μέσω των ενισχυμένων δημητριακών, την απορρόφησαν από 5 έως 26 φορές περισσότερο σε σχέση με εκείνα που έλαβαν συμπληρώματα της βιταμίνης αντίστοιχης περιεκτικότητας.

Επιπλέον, μόνο δύο εκ των ατόμων της μελέτης εμφάνισαν ελαφρώς αυξημένη ποσότητα της βιταμίνης στο αίμα τους έπειτα από τη λήψη συμπληρωμάτων.

«Η βιταμίνη Ε είναι μια μορφή λίπους και η απορρόφησή της είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνεται μαζί με άλλα λίπη. Η λήψη συμπληρωμάτων με ένα πρωινό γεύμα χαμηλών λιπαρών, πρακτική την οποία ακολουθούν πολλοί άνθρωποι, έχει μικρή ωφέλεια για τον οργανισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας των ερευνητών.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο