Λονδίνο: Η ελάττωση των ποσοτήτων άλατος στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφής μπορεί να σώσει έως και 52.000 ζωές ετησίως, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.
Λονδίνο: Η ελάττωση των ποσοτήτων άλατος στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφής μπορεί να σώσει έως και 52.000 ζωές ετησίως, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.
Ερευνητές από το St George’s Hospital Medical School του Λονδίνου τονίζουν ότι η ελάττωση της ημερήσιας πρόσληψης άλατος από 12 γραμμάρια την ημέρα σε τρία μπορεί να αποτρέψει πολλά περιστατικά θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης πως η κύρια πηγή πρόσληψης άλατος είναι τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 80% και πως η ελάττωση αυτού του ποσοστού μπορεί να σώσει περίπου 6.000 ζωές το χρόνο αλλά και να αποτρέψει το θάνατο αντίστοιχου αριθμού καρδιοπαθών.
Μόνο στη Βρετανία, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στέλνουν στο θάνατο 250.000 άτομα κάθε χρόνο, κυρίως εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης που αποτελεί βασικό αίτιο εμφάνισής τους και προκαλείται από την υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού.
«Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, η ελάττωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας αλατιού από τις διάφορες τροφές από τα 12 γραμμάρια στα τρία σε ημερήσια βάση, μπορούν να αποτρέψουν 20.500 θανάσιμα περιστατικά εξαιτίας εγκεφαλικών επεισοδίων το χρόνο, 31.400 θανάσιμα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων και να συμβάλλουν στην περίσωση 52.000 ζωών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κύριο πόρισμα της έρευνας.