Υπεραμύνεται του ρεπορτάζ για το Ιράκ παρά τα λάθη που παραδέχεται ο Α.Γκίλιγκαν
Στην παραδοχή πως υπέπεσε δύο φορές σε... «ολισθήματα της γλώσσας» στον τηλεοπτικό «αέρα» του BBC προέβη την Τετάρτη ο αμυντικός συντάκτης του δικτύου Α.Γκίλιγκαν ενώπιον της επιτροπής Χάτον, υπεραμυνόμενος εντούτοις του επίμαχου ρεπορτάζ για το Ιράκ.
51
Στην παραδοχή πως υπέπεσε δύο φορές σε… «ολισθήματα της γλώσσας» στον τηλεοπτικό «αέρα» του BBC προέβη την Τετάρτη ο αμυντικός συντάκτης του δικτύου Α.Γκίλιγκαν ενώπιον της επιτροπής Χάτον, υπεραμυνόμενος ωστόσο του επίμαχου ρεπορτάζ περί διόγκωσης στοιχείων του φακέλου-Ιράκ από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Συγκεκριμένα, κατά την εξέτασή του από συνηγόρους της κυβέρνησης Μπλερ ο Α.Γκίλιγκαν αναγνώρισε πως στη διάρκεια δύο ζωντανών εκπομπών υπέπεσε σε ισάριθμα λάθη -μεταξύ αυτών, η αρχική περιγραφή της άγνωστης τότε πηγής του ρεπορτάζ του (του καθηγητή και συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Αμύνης Ντέιβιντ Κέλι) ως στελέχους των υπηρεσιών πληροφοριών.
Επιπλέον, ο αμυντικός συντάκτης του BBC απολογήθηκε για το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε αποστείλει προς Βρετανό βουλευτή -μέλος της επιτροπής που διερευνούσε την όλη υπόθεση- μέσω του οποίου αποκάλυπτε ότι ο Ντ.Κέλι ήταν η πηγή επίσης σχετικού με το Ιράκ ρεπορτάζ της συναδέλφου του Σούζαν Γουάτς.
Ο Αντριου Γκίλιγκαν υποστήριξε ότι την περίοδο που έστειλε το e-mail προς τον Βρετανό βουλευτή βρισκόταν κάτω από εξαιρετική πίεση. «Ήταν λάθος να στείλω το μήνυμα και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να απολογηθώ. Δεν ήμουν καν βέβαιος τότε ότι ο Ντέιβιντ Κέλι ήταν η πηγή της Σούζαν Γουάτς» δήλωσε ο δημοσιογράφος.
Όταν ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Κέλι υποστήριξε ότι όχι ο καθηγητής, αλλά ο Γκίλιγκαν ανέφερε πρώτος το όνομα του διευθυντή του γραφείου επικοινωνίας του Τ.Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ, κατά τις συνομιλίες τους σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις τροποποιήσεις στο φάκελο-Ιράκ, ο συντάκτης του BBC αρνήθηκε την κατηγορία, καθώς και ότι έπαιξε «παιχνίδι ονομάτων» με τον καθηγητή Κέλι.
Πάντως, ο δημοσιογράφος υπερασπίστηκε το ρεπορτάζ του, λέγοντας ότι ο Ντ.Κέλι του είχε πει πως ο ισχυρισμός περί των «45» ήταν «αναξιόπιστος, λανθασμένος και συμπεριελήφθη στον φάκελο παρά τις επιθυμίες μας». Ο Γκίλιγκαν επισήμανε: «Ήταν λογικό να συμπεράνει κανείς από αυτό, ότι αυτές οι επιθυμίες θα είχαν γνωστοποιηθεί, όπως ξέρουμε πια, ότι πράγματι έτσι είχε συμβεί».
Ακολούθως, εξετάστηκε ο διευθυντής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρξαν λάθη στην έντονη αντίδραση του δικτύου για τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης σχετικά με το ρεπορτάζ. Υποστήριξε, δε, ότι το ρεπορτάζ έπρεπε να το είχε δει η Ντάουνιγκ Στριτ, πριν μεταδοθεί.
Ο Σάμπρουκ παραδέχθηκε ακόμη ότι βρέθηκε μπροστά σε δίλημμα, όταν ανακάλυψε ότι η πηγή του ρεπορτάζ δεν ήταν κάποιος «υψηλόβαθμος και αξιόπιστος αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών» -όπως είχε ανακοινώσει-, ωστόσο αντί να προχωρήσει σε διορθωση, προτίμησε να μην αποκαλύψει στοιχεία για την ταυτότητα του πληροφοριοδότη, προστατεύοντάς τον.
Τελευταία ενημέρωση 23:50
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Απαγορευμένη σεξουαλική επιθυμία» – Οι ιδιωτικές επιστολές του Λέοναρντ Μπερνστάιν και του μέντορά του
- Η νέα εποχή στην οικιακή φροντίδα είναι πιο λεπτή και εύχρηστη από ποτέ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (28/4): Πού θα δείτε τα ματς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στα play offs της Euroleague
- Κέρκυρα: Στο νοσοκομείο μητέρα και γιος – Τους παρέσυρε αυτοκίνητο
- Μεξικό: Συλλήψεις δυο ηγετών καρτέλ – Ο ένας δυνητικός διάδοχος του ισχυρού «Ελ Μέντσο»
- Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Γεωργιάδη για υποκλοπές: Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά αυτόν τον πολιτικό κωλοτούμπα
- Στον δρόμο για το Final Four του ΟΑΚΑ: Πρώτη «μάχη» με Μονακό για τον Ολυμπιακό – Για το break στη Βαλένθια ο Παναθηναϊκός
- Δουλειά της δικαιοσύνης δεν είναι να συγκαλύπτει την παρανομία και να προσφέρει ατιμωρησία σε μια κυβέρνηση που εγκληματεί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442