Δεκτές οι προσφυγές Τσετσένων κατά Ρωσίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτές τις προσφυγές Τσετσένων κατά της Ρωσίας, η οποία εγκαλείται για μαζικές εκτελέσεις, βομβαρδισμούς αμάχων και άλλες ωμότητες που διεπράχθησαν από το στρατό το διάστημα 1999-2000.
Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτές τις προσφυγές Τσετσένων κατά της Ρωσίας, η οποία εγκαλείται για μαζικές εκτελέσεις, βομβαρδισμούς αμάχων και άλλες ωμότητες που διεπράχθησαν από το στρατό το διάστημα 1999-2000.
Συνολικά, έγιναν δεκτές έξι προσφυγές κατά της Ρωσίας από Τσετσένους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΔΑΔ.
Η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει δεκτές προσφυγές Τσετσένων κατά της Ρωσίας.
Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί πάντως αρκετές φορές στο παρελθόν από δυτικές κυβερνήσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο της Τσετσενίας. Βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει τους Τσετσένους αντάρτες «τρομοκράτες» και υποστηρίζει πως οι επιχειρήσεις στην Τσετσενία εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.
Χαρακτηριστικά, στην απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέρεται η περίπτωση τριών γυναικών οι οποίες καταγγέλλουν «τυφλούς βομβαρδισμούς αμάχων που εγκατέλειπαν το Γκρόζνι» για να σωθούν στις 29 Οκτωβρίου 1999.
Οι ενάγοντες επικαλέστηκαν τα άρθρα της ευρωπαϊκής Συνθήκης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύουν «τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση» (άρθρο 3), που εγγυώνται «το δικαίωμα στη ζωή» (άρθρο 2), το «δικαίωμα προσφυγής (στο δικαστήριο)» (άρθρο 13) και το «δικαίωμα στην ιδιοκτησία» (άρθρο 1 του πρωτοκόλλου Νο 1 της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).