Κυριακή 03 Μαϊου 2026
weather-icon 11o
Μέτρα-πρόσκληση προς τους Τουρκοκύπριους επεξεργάζεται η Λευκωσία

Μέτρα-πρόσκληση προς τους Τουρκοκύπριους επεξεργάζεται η Λευκωσία

Έκδοση διαβατηρίων, ελεύθερο εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών, απορρόφηση γεωργικών προϊόντων των Τουρκοκυπρίων παραγωγών περιλαμβάνονται στα μέτρα φιλίας που επεξεργάζεται από τη Δευτέρα και θα εξαγγείλει εντός των ημερών η Λευκωσία.

28

Μέτρα που θα ενθαρρύνουν την τουρκοκυπριακή πλευρά να ολοκληρώσει τη νέα πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οριστική επανένωση της νήσου μέσα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος και την «όσμωση» ανάμεσα στις δύο πλευρές, επεξεργάζεται από τη Δευτέρα η Λευκωσία και θα εξαγγείλει εντός των ημερών ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για μία σειρά από μέτρα προς την πλευρά των Τουρκοκυπρίων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, χωρίς όμως να παραβιάζουν τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων για τις παράνομες εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες του καθεστώτος Ντενκτάς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως τα εξής:

1. Χαλάρωση ή ενδεχομένως και άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν στη διακίνηση προσώπων και προϊόντων από τα κατεχόμενα. Έμφαση δίνεται στο εξειδικευμένο και ανώτατης μόρφωσης προσωπικό, καθώς και τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες.

2. Απλοποίηση των διαδικασιών για όσους Τουρκοκύπριους επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο. Μελετάται η διευκόλυνση απόκτησης εγγράφων του κράτους της Κύπρου, εφόσον βεβαίως παρουσιάζονται γνήσια πιστοποιητικά γεννήσεως στη νήσο, για το διαχωρισμό τους από τους εποίκους.

3. Διοχέτευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Τουρκοκυπρίους.

4. Υδρευτικά έργα για γεωργικούς σκοπούς αλλά και διοχέτευση πόσιμου νερού από μονάδες αφαλάτωσης.

5. Διευκολύνσεις και απλούστευση διαδικασιών στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

6. Αθλητικές ομάδες ή Τουρκοκύπριοι αθλητές που επιθυμούν να αγωνίζονται στο εξωτερικό μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να το πράξουν.

Ο πρόεδρος Κληρίδης έχει συζητήσει τα μέτρα αυτά με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι στόχος πρέπει να είναι να μην αποκοπούν οι Τουρκοκύπριοι από τα ωφελήματα της ένταξης στην ΕΕ. O Κύπριος ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης τόνισε τη Δευτέρα ότι «θα ληφθεί πρόνοια ώστε να μην ενθαρρύνεται οποιαδήποτε αποσχιστική ενέργεια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 03 Μαϊου 2026
Cookies