Μεσημέρι Χριστουγέννων και οι εκλεκτοί σας καλεσμένοι γεύονται τη λαχταριστή παραδοσιακή γαλοπούλα, αναζητώντας την τελειότητα στο ιδανικό κρασί. Η επιλογή του αποτελεί δίχως άλλως μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθείτε, ικανοποιώντας στο μέγιστο τις απαιτήσεις των συνδαιτημόνων σας. Εμείς θα επιχειρήσουμε να σας βοηθήσουμε να κερδίσετε το στοίχημα!
Μεσημέρι Χριστουγέννων και οι εκλεκτοί σας καλεσμένοι γεύονται τη λαχταριστή παραδοσιακή γαλοπούλα, αναζητώντας την τελειότητα στο ιδανικό κρασί. Η επιλογή του αποτελεί δίχως άλλως μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθείτε, ικανοποιώντας στο μέγιστο τις απαιτήσεις των συνδαιτημόνων σας. Εμείς θα επιχειρήσουμε να σας βοηθήσουμε να κερδίσετε το στοίχημα!
Το σίγουρο είναι ότι ακόμη και εάν αγνοήσετε όλα τα συνοδευτικά πιάτα από το γιορτινό τραπέζι, η τελική επιλογή του κρασιού παραμένει μια δύσκολη υπόθεση. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και διατείνονται ότι στο χριστουγεννιάτικο γεύμα μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς… «οινομαχίες» αρκετοί τύποι κρασιών. Το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε το γεύμα σας με ένα μπουκάλι λευκό κρασί και με ένα κόκκινο.
Για τα… ακριβά γούστα αναντικατάστατο παραμένει το Bordeaux, ωστόσο αντίστοιχη απόλαυση χαρίζουν και άλλοι «υποψήφιοι». Ένα γεύμα με βάση το κρέας και τις πλούσιες σάλτσες -όπως αυτό των Χριστουγέννων- απαιτεί την παρουσία ισχυρών κρασιών, εξηγούν οι γνώστες.
Στην οικογένεια των ισχυρών λευκών κρασιών ανήκουν τα διάσημα Chardonnay, Gewurztraminer, Pinot Grigio και Viognier, ενώ στα δυναμικά κόκκινα περιλαμβάνονται τα Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Syrah, Pinot Noir, και τα καλύτερα Merlots. Εάν τα δύο μπουκάλια δεν είναι αρκετά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα Sauvignon Blanc και ένα Zinfandel ενδείκνυνται για τη συνέχεια.
Όλα αυτά, βέβαια, αφορούν στους απαιτητικούς, καθώς η επιλογή του κρασιού που θα συνοδεύσει το γεύμα σας αποτελεί καθαρά προσωπική υπόθεση. Νιώστε ελεύθερα… αγνοήστε τα παραπάνω και γευτείτε το εκλεκτό ελληνικό κρασί που λατρεύετε εδώ και χρόνια…
Κανόνες για αρχάριους και μη
Φυλάξτε τον οίνο στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού σας, κατά προτίμηση στο υπόγειο ή σε κάποια ντουλάπα σε βόρειο δωμάτιο. Λίγη ώρα πριν από τη θριαμβευτική εμφάνιση του κρασιού στο γιορτινό τραπέζι κρυώστε το στο ψυγείο (πάντα στη συντήρηση και όχι στην κατάψυξη).
Όταν φτάσει η κρίσιμη στιγμή, σερβίρετε το κρασί έως το ένα τρίτο του ποτηριού των καλεσμένων σας και αφήστε τους να απολαύσουν την υπέροχη γεύση του. Προσοχή στο ποτήρι: ο οίνος επιθυμεί να φιλοξενείται σε διάφανο ποτήρι με λεπτό πόδι (κολονάτο) και αρκετό άνοιγμα για να θαυμάζουμε το χρώμα και τον πλούτο του αρώματός του.
Όσο για την ιδεώδη θερμοκρασία σερβιρίσματος, αυτή πρέπει να είναι για τα λευκά ξηρά και ροζέ κρασιά 8-12ο C (ποτέ παγωμένα), για τα λευκά γλυκά και αφρώδη 6-9ο C, για τα ελαφρά φρουτώδη ερυθρά κρασιά 12-16ο C και για τα υπόλοιπα ερυθρά κρασιά παλαίωσης 16-18ο C.
Ζητήματα προτεραιότητας…
Όσο περίεργο και εάν ακούγεται, ο οίνος έχει προσωπικότητα. Ορισμένα κρασιά αρέσκονται να κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους στο τραπέζι, ενώ άλλα προτιμούν να κάνουν την είσοδό τους τελευταία. Για να μη διαταράξετε, λοιπόν, τις συνήθειές τους και για να μη χαλάσετε την εορταστική τους διάθεση θυμηθείτε: – Το λευκό κρασί σερβίρεται πριν από το κόκκινο. – Τα ελαφρύ κρασί καταφτάνει πριν από εκείνο που είναι πιο μεστό. – Τo κρασί που σερβίρεται δροσερό προηγείται εκείνου που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. – Το ξηρό κρασί δίνει προτεραιότητα στο γλυκό. – Το νεαρό κρασί σερβίρεται πριν από το παλαιωμένο. – Η σαμπάνια είναι καλύτερο να εμφανίζεται δυναμικά στην αρχή του γεύματος.