Λονδίνο: Το δέρμα των θηλαστικών παράγει φυσικά αντιβιοτικά και αποτελεί την "πρώτη γραμμή" άμυνας του οργανισμού έναντι των βακτηριακών λοιμώξεων, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Λονδίνο: Το δέρμα των θηλαστικών παράγει φυσικά αντιβιοτικά και αποτελεί την «πρώτη γραμμή» άμυνας του οργανισμού έναντι των βακτηριακών λοιμώξεων, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά και δεν είχαν στο δέρμα τους κάποια πρωτεϊνικά σύμπλοκα με αντιβιοτική δράση (cathelicidins) ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολύνσεις από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Τα ποντίκια εμφάνιζαν επίσης υψηλό ποσοστό μολύνσεων, όταν το βακτήριο του στρεπτόκοκκου είχε τροποποιηθεί εργαστηριακά, ώστε να παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα συγκεκριμένα αντιβιοτικά.
Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου προκαλεί συνήθεις μολύνσεις, όπως αμυγδαλίτιδα και μολυσματικό κηρίο, αλλά και πιο σοβαρές ασθένειες, όπως νεκρωτική ορογονίτιδα (καταστροφή ιστών της επιδερμίδας) και σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (toxic shock syndrome).
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και των ανθρώπου, παράγουν φυσικά αντιβιοτικά στο δέρμα τους που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ταχύτατα αναπτυσσόμενων βακτηρίων, έως ότου το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μόλυνση. Στο παρελθόν παρόμοια αντιβιοτικά έχει βρεθεί ότι περιέχονται στον ιδρώτα των θηλαστικών.
Ο Δρ Ρίτσαρντ Γκάλο, επικεφαλής των ερευνών, δήλωσε στο BBC: «Εδώ και 20 χρόνια υποψιαζόμαστε ότι ορισμένες πρωτεΐνες λειτουργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, αλλά δεν είχαμε καταφέρει να αποδείξουμε τον ακριβή μηχανισμό λειτουργία τους στα θηλαστικά. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος και άλλα θηλαστικά έχουν την ικανότητα να παράγουν φυσικά αντιβιοτικά».
«Η ανακάλυψη αυτή είναι πιθανόν να βοηθήσει τους γιατρούς να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερες θεραπείες σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία σε βακτηριακές μολύνσεις, αλλά και στην ανάπτυξη νέων και ασφαλέστερων αντιβιοτικών φαρμάκων» συμπλήρωσε ο Δρ Γκάλο.
Ο Δρ Βίκτορ Νίζετ, εκ των συγγραφέων της έρευνας, τόνισε ότι η μελέτη των συγκεκριμένων αντιβιοτικών θα συμβάλει στην έρευνα σχετικά με την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.
«Υπερβολική και άσκοπη λήψη αντιβιοτικών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηριακών στελεχών με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Όμως, τα φυσικά αντιβιοτικά που μελετήσαμε έχουν αποτελεσματική δράση και καταπολεμούν τα βακτήρια εδώ και χιλιάδες χρόνια».
Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες (cathelicidins) υπάρχουν στο δέρμα όλων των θηλαστικών, καθώς και στους πνεύμονες, στο έντερο και στα κυκλοφορούντα λευκά αιμοσφαίρια. Στα ποντίκια και τον άνθρωπο, οι πρωτεΐνες αυτές είναι σχεδόν πανομοιότυπες.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.