Τετάρτη 15 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
ΗΠΑ, ΕΕ και Παγκόσμια Τράπεζα συγκεντρώνουν κονδύλια για την ΟΔΓ

ΗΠΑ, ΕΕ και Παγκόσμια Τράπεζα συγκεντρώνουν κονδύλια για την ΟΔΓ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο συνέδριο των «χορηγών» για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, θα βοηθήσουν στη συγκέντρωση κονδυλίων για τη χώρα έπειτα από τις κινήσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ICTY.

29

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο συνέδριο των «χορηγών» για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, θα βοηθήσουν στη συγκέντρωση κονδυλίων για τη χώρα έπειτα από τις κινήσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ICTY.

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε την Τετάρτη τη συμμετοχή της στην κίνηση των φορέων και των πολλών κρατών που συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας. Η συναίνεση των ΗΠΑ μεταφράζεται ως ικανοποίηση για την πρόθεση του Βελιγραδίου να ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης του τέως προέδρου της χώρας στη Χάγη.


Η Γιουγκοσλαβία θα ανακάμψει λόγω… Μιλόσεβιτς


Οι διαδικασίες αυτές, πάντως, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή· ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, ξεκαθάρισε ότι «τα χρονικά περιθώρια για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς είναι πολύ στενά και δεν αναμένεται η μεταφορά του στη Χάγη μέχρι την Παρασκευή -είναι όμως ζήτημα λίγων ημερών».


Ο ίδιος επαίνεσε τη στάση της Ουάσινγκτον: «Η αμερικανική συμμετοχή εγγυάται την επιτυχία του συνεδρίου και αποτελεί ώθηση στις προσπάθειες των δημοκρατικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας».


Ο Λάμπους, που θα ηγηθεί της αποστολής της χώρας του στο συνέδριο, προσδοκά τη συγκέντρωση 1,25 δισ. δολαρίων για την οικονομική ανάκαμψη της Γιουγκοσλαβίας. Θα βρεθεί στις Βρυξέλλες με δύο στόχους: «Ο πρώτος είναι τα (απολύτως αναγκαία) χρήματα· ο δεύτερος είναι η διεθνής υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις μας, ένα σημάδι ότι ξένες χώρες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εμάς.»


Ισόβια προτείνονται για τον Κρστιτς


Την ίδια ώρα, και… εν αναμονή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο σκαμνί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία κάθεται ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Ράντισλαβ Κρστιτς, για τον οποίο οι κατήγοροι του ICTY πρότειναν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την κατηγορία της γενοκτονίας.


Ο Κρστιτς δήλωσε αθώος στον ισχυρισμό πως υποκίνησε και οργάνωσε τη δολοφονία χιλιάδων μουσουλμάνων τον Ιούλιο του 1995 στη Σερμπρένιτσα. Η σφαγή (η χειρότερη στην Ευρώπη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) έγινε σε σημεία της πόλης, τα οποία ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει ασφαλή για τους πρόσφυγες.


Απολογούμενος, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι ο ίδιος είχε παραδώσει τη διοίκηση του στρατεύματός του στο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, προτού σφαγιαστούν τα αθώα θύματα. Ο τελευταίος παραμένει καταζητούμενος από το ICTY.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Απριλίου 2026
Cookies