Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση θα επιβιώσει παρά τις διαφωνίες για τη συνεργασία με το ICTY, τονίζει ο Τ
Την αισιοδοξία του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας θα επιβιώσει, παρά τη διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων όσον αφορά στη συνεργασία με το ICTY, εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.
31
Την αισιοδοξία του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας θα επιβιώσει, παρά τη διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων όσον αφορά στη συνεργασία με το ICTY, εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.
Σήμερα, το Βελιγράδι κάλεσε το Μαυροβούνιο να άρει το βέτο στο νόμο που θα επέτρεπε την έκδοση του τέως προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου έχει προτείνει ο ομοσπονδιακός νόμος για τη συνεργασία με τη Χάγη να καθορίζει τα γενικό πλαίσιο και κάθε δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας να ρυθμίσει ξεχωριστά τις λεπτομέρειες για τη συνεργασία της με το ICTY.
Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Studio B του Βελιγραδίου, ο Τζίντζιτς ανέφερε ότι, παρά την αντίσταση και τα αιτήματα που προβάλλει το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Ο ίδιος επισήμανε πάντως ότι η καθυστέρηση αυτή «θα μειώσει την τιμή της χώρας και θα αυξήσει τις απαιτήσεις του ξένου παράγοντα».
Σύμφωνα με το Σέρβο πρωθυπουργό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιβιώσει, διότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση». Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, η οποία βρίσκεται στην εξουσία 130 μέρες, ο Τζίντζιτς τόνισε ότι έχει σημειωθεί αλματώδης αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του συναλλαγματικού αποθέματος της κεντρικής τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε όμως δυσαρεστημένος από τα αποτελέσματα του αγώνα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων.
Ο στρατός διαψεύδει ανάμειξή του στην υπόθεση του φορτηγού – ψυγείου
Εν τω μεταξύ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για ανάμειξή τους στην υπόθεση με το φορτηγό – ψυγείο, το οποίο ήταν γεμάτο με πτώματα Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο και βρέθηκε στα νερά του Δούναβη τον Απρίλιο του 1999, αλλά η ύπαρξή του κρατήθηκε σε απόλυτη μυστικότητα από το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η υπηρεσία πληροφόρησης του στρατού διευκρίνισε ότι, παρά τα όσα υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, κανένας ανώτατος αξιωματικός του στρατού δεν φέρει την ευθύνη για τη συγκάλυψη της υπόθεσης.
«Το 1999, κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν είχε υπό τον έλεγχό του το υπουργείο Εσωτερικών και για το λόγο αυτόν ο στρατός δεν γνώριζε τίποτα για τις ενέργειες της σερβικής αστυνομίας και ούτε έλαβε γνώση για την υπόθεση του φορτηγού – ψυγείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.
Για το θέμα αυτό, ο αρμόδιος εισαγγελέας του στρατοδικείου του Βελιγραδίου θα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας πρόσβαση στα στοιχεία, τα οποία φέρονται να αποδεικνύουν την ανάμειξη ανώτατων αξιωματικών του στρατού στην υπόθεση του φορτηγού – ψυγείου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Η Amazon εξαγοράζει την Globalstar για να ανταγωνιστεί το Starlink
- EE: «Καμπανάκι» για κράτος δικαίου, ελευθερία Τύπου και ανεξαρτησία δικαιοσύνης – Η έκθεση στη LIBE
- Βρέθηκε ο 6χρονος που είχε εξαφανιστεί από τη Βουλιαγμένη μετά από αρπαγή από τον πατέρα του
- ΠΑΟΚ: Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του συλλόγου
- H ληστεία που έκανε διάσημη τη «Μόνα Λίζα» γίνεται μιούζικαλ
- Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και το οδήγησε 200 χιλιόμετρα φτάνοντας στη Σουηδία
- Τσιτσιπάς: «Να χτίσω ένα νικηφόρο σερί και να επιστρέψω εκεί που ανήκω»
- Ο Βιθέντε Ιμπόρα έκανε το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442