Ασύμβατη με τη διεύρυνση η Συνθήκη της Νίκαιας, εκτιμά το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε την Πέμπτη να εγκρίνει τη Συνθήκη της Νίκαιας με το αιτιολογικό ότι δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μελλοντικής Ένωσης των 27 χωρών - μελών. Η απόφαση αυτή δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή της Συνθήκης, ωστόσο αναμένεται να επηρεάσει τα εθνικά Κοινοβούλια που καλούνται να την εγκρίνουν.
30
Το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε την Πέμπτη να εγκρίνει τη Συνθήκη της Νίκαιας με το αιτιολογικό ότι δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μελλοντικής Ένωσης των 27 χωρών – μελών. Η απόφαση αυτή δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή της Συνθήκης, ωστόσο αναμένεται να επηρεάσει τα εθνικά Κοινοβούλια που καλούνται να την εγκρίνουν.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Χανς Γκερτ Πότερινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σώματος: «Η Συνθήκη δεν είναι ικανοποιητική και εκφράζουμε την ανησυχία μας».
Αντίθετα, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της έναρξης νέου γύρου συνομιλιών για τη διαμόρφωση του Συντάγματος της ΕΕ. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με 338 ψήφους υπέρ (επί συνόλου 626), 98 κατά, ενώ 59 βουλευτές απείχαν.
Σχολιάζοντας την απόφαση, αρκετά μέλη του Σώματος υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη επιβεβαιώνει το ολοένα και αυξανόμενο κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη. Μάλιστα, ο Αυστριακός Γιοχάνες Φόγκενχουμπερ, μέλος των Οικολόγων, υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά που το Σώμα αρνείται να εγκρίνει απόφαση των ηγετών των χωρών της Ένωσης.
Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις θέσεις που διατύπωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, για το μέλλον της Ευρώπης, οι οποίες ήλθαν σε αντίθεση με τις αντίστοιχες προτάσεις του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για ομοσπονδιακή Ευρώπη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Ιραόλα αφήνει την Μπόρνμουθ και πάει Μπιλμπάο
- Η Amazon εξαγοράζει την Globalstar για να ανταγωνιστεί το Starlink
- EE: «Καμπανάκι» για κράτος δικαίου, ελευθερία Τύπου και ανεξαρτησία δικαιοσύνης – Η έκθεση στη LIBE
- Βρέθηκε ο 6χρονος που είχε εξαφανιστεί από τη Βουλιαγμένη μετά από αρπαγή από τον πατέρα του
- ΠΑΟΚ: Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του συλλόγου
- H ληστεία που έκανε διάσημη τη «Μόνα Λίζα» γίνεται μιούζικαλ
- Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και το οδήγησε 200 χιλιόμετρα φτάνοντας στη Σουηδία
- Τσιτσιπάς: «Να χτίσω ένα νικηφόρο σερί και να επιστρέψω εκεί που ανήκω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442