Θα αντιδράσουν οι Ζαπατίστας; Εγκρίθηκε μεν, με τροποποιήσεις δε, ο νόμος για τα δικαιώματα των Ινδι
Ομόφωνα δεκτή έκανε η Γερουσία του Μεξικού την τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Η αντίδραση του Εθνικού Κογκρέσου Ινδιάνων (CNI) ήταν έντονη, ενώ οι Ζαπατίστας τηρούν προς το παρόν σιγήν ιχθύος.
Ομόφωνα δεκτή έκανε η Γερουσία του Μεξικού την τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Η αντίδραση του Εθνικού Κογκρέσου Ινδιάνων (CNI) ήταν έντονη, ενώ οι Ζαπατίστας τηρούν προς το παρόν σιγήν ιχθύος.
Έπειτα από πεντάωρες διαβουλεύσεις, η Γερουσία του Μεξικού ενέκρινε -με 386 ψήφους υπέρ έναντι 60 κατά και δύο αποχές- την τροποποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Εθνικού Κογκρέσου Ινδιάνων (CNI) ότι θα οργανώσει διαδηλώσεις για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του.
Το CNI καταγγέλλει ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο διαφέρει από το αρχικό κείμενο και δεν παρέχει στους Ινδιάνους αρκετή αυτονομία, εδάφη και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Εκπρόσωποι του Εθνικού Κογκρέσου Ινδιάνων δηλώνουν, πάντως, ότι δεν επιθυμούν να αποτελέσουν εμπόδιο στον ειρηνευτικό διάλογο της κυβέρνησης του Μεξικού με τους Ζαπατίστας, υπογραμμίζοντας ότι δεν εκπροσωπούν τις θέσεις του σουμπκομαντάντε Μάρκος.
Οι Ζαπατίστας, οι οποίοι είχαν θέσει όρο για την επιστροφή τους στις διαπραγματεύσεις την επικύρωση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ινδιάνων- δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κανένα σχόλιο αναφορικά με την έγκριση της τροποποιημένης εκδοχής του.
Για την προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο υποδιοικητής Μάρκος και άλλοι 24 ηγέτες των Ζαπατίστας παρέμειναν τον περασμένο μήνα επί τρεις εβδομάδες στην πρωτεύουσα του Μεξικού, αφού προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει πορεία 15 ημερών διασχίζοντας τη νότια και κεντρική χώρα.
Όπως επισημαίνει το BBC, εάν οι Ζαπατίστας ταχθούν τώρα στο πλευρό των Ινδιάνων ηγετών, οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις πιθανότατα δεν θα επαναληφθούν τόσο σύντομα όσο όλοι ελπίζουν.
Μετά την έγκρισή του από τη Γερουσία του Μεξικού, το τροποποιημένο νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί εντός των προσεχών ημερών και από τη Βουλή, και είναι βέβαιο ότι θα καταστεί νόμος.