«Όχι» από ΣτΕ στην εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού στη Χαλκιδική
Ως παράνομες ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις της Πολιτείας, σύμφωνα με τις οποίες επιτράπηκε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το εργοστάσιο χρυσού της εταιρείας μεταλλείων και βιομηχανίας χρυσού TVX Hellas στη Χαλκιδική.
35
Ως παράνομες ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις της Πολιτείας, σύμφωνα με τις οποίες επιτράπηκε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το εργοστάσιο χρυσού της εταιρείας μεταλλείων και βιομηχανίας χρυσού TVX Hellas στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε αλλεπάλληλες διασκέψεις της έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μεταλλευτικής μονάδας, η χωροθέτηση των εγκαταστάσεών της και σχεδόν όλες οι διοικητικές αποφάσεις, κύριες και δευτερεύουσες, που δίνουν το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, δεν κάλυπταν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, η Πολιτεία δεν στάθμισε, όπως θα έπρεπε, την επικινδυνότητα της μεθόδου επεξεργασίας των κοιτασμάτων χρυσού με κυάνιο και αρσενικό, και τις επιπτώσεις της μεθόδου αυτής στο περιβάλλον, δεδομένου ότι τα απόβλητα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα παρέμεναν στην περιοχή μέσα σε ειδικές τεχνητές λίμνες, που θα κατασκεύαζε η πολυεθνική εταιρεία.
Για την ακύρωση των διοικητικών αποφάσεων σχετικά με την TVX Hellas είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ επτά προσφυγές από τον εκπρόσωπο του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής (εκκρεμεί η εκδίκαση και άλλων προσφυγών) με αίτημα να ακυρωθούν η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η χωροθέτηση του έργου, το Προεδρικό Διάταγμα εγκατάστασης της εξορυκτικής μονάδας, η διάνοιξη δρόμων (δασικών και μη) κ.λπ.
Ο προσφεύγων δήμος υποστήριζε στην αίτησή του ότι η λειτουργία των μεταλλείων στη θέση Κασσάνδρα (Ολυμπιάδα) Χαλκιδικής θα προκαλούσε τεράστια καταστροφή σε όλη τη δασική περιοχή, το περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται στις αρχές Μαΐου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
- UEFA Champions League: Η ημιτελική φάση έρχεται στο MEGA
- Στην Ιταλία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον «Κήπο των Δικαίων» – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλάνου
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Αγωνία στο Μαξίμου
- Betsson: Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση για το στοίχημα ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Α1 Γυναικών: Απορρίφθηκε η ένσταση του Παναθηναϊκού, πρωταθλητής ο Αθηναϊκός
- Φρεάτια με αισθητήρες για την αποτροπή υπερχείλισης
- Νέα Ιωνία: Οδηγός απείλησε με όπλο υπαλλήλους καθαριότητας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442