Οι διμερείς σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων
Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Αγκυρας, η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ.
31
Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Αγκυρας, η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ.
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο αξιωματούχων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πάουελ τόνισε ότι συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό. «Είχαμε μία καλή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πάουελ ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να δεχτούν η Αγκυρα και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, την επιστροφή στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην κρίση στην ΠΓΔΜ, ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επισήμανε ότι η αλβανική κοινότητα πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την ΠΓΔΜ ως «ένα παράδειγμα επιτυχημένης λειτουργίας ενός πολυεθνικού κράτους.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει παροτρύνει τα Σκόπια να εκμεταλλευτούν τη σημερινή δύσκολη κατάσταση προκειμένου να προχωρήσουν στην παροχή πολιτικών διεξόδων στην αλβανική κοινότητα της χώρας. Πάγια πολιτική των ΗΠΑ είναι να ενθαρρύνουν όλες τις χώρες της περιοχής να είναι δημοκρατικές, να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να προσφέρουν σε αυτές ευκαιρίες για τη συμμετοχή τους στο πολιτικό σύστημα, κατέληξε ο Μπάουτσερ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιατί η Ευρώπη μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει κρίση φυσικού αερίου χωρίς να υπάρχει έλλειψη;
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Παναιτωλικός
- Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στην Ομόνοια – Διεκόπη η κυκλοφορία
- «Προσγειωσούλα αβαβά» – Ξαναχτύπησε ο Έλληνας πιλότος με τις viral εκφράσεις
- Ολυμπιακός: Νοκ-άουτ ο Φουρνιέ για το ματς με τη Χάποελ Τελ Αβίβ
- Η Ολλανδία υπέρ της αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας
- Χαλκίδα: Νεκρή 75χρονη οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο
- Ντέιβιντ Σουίμερ εναντίον Κάνιε Γουέστ – «Η συγγνώμη θέλει πράξεις, όχι λέξεις τυπωμένες σε χαρτί»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)














































![Πειραιάς: Στο λιμάνι ο Κικίλιας – Πασχαλινές ευχές σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/photo_5958678244989013067_y-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442