Μία Ισραηλινή νεκρή και δύο τραυματίες στη Δυτική Όχθη – Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, λέει ο Εχ.Μπαρά
Μία Ισραηλινή γυναίκα που έχασε τη ζωή της την Παρασκευή στη διάρκεια επίθεσης -η οποία αποδόθηκε σε Παλαιστίνιους οπλοφόρους- κοντά στον οικισμό Εβραίων εποίκων Κιριάτ Αρμπά, στην περιοχή της Χεβρώνας, ήταν το 299ο θύμα από τότε που κηρύχθηκε η νέα ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή (στις 28 Σεπτεμβρίου). Την είδηση μετέδωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, που ανέφερε επίσης πως τραυματίστηκαν σοβαρά και δύο Ισραηλινοί.
Μία Ισραηλινή γυναίκα που έχασε τη ζωή της την Παρασκευή στη διάρκεια επίθεσης -η οποία αποδόθηκε σε Παλαιστίνιους οπλοφόρους- κοντά στον οικισμό Εβραίων εποίκων Κιριάτ Αρμπά, στην περιοχή της Χεβρώνας, ήταν το 299ο θύμα από τότε που κηρύχθηκε η νέα ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή (στις 28 Σεπτεμβρίου). Την είδηση μετέδωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, που ανέφερε επίσης πως τραυματίστηκαν σοβαρά και δύο Ισραηλινοί.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των τριών Ισραηλινών, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο που κινούνταν κοντά στην είσοδο του οικισμού, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση.
Αυτόπτης μάρτυρας είδε τους δράστες να διαφεύγουν προς περιοχή που βρίσκεται υπό παλαιστινιακή κυριαρχία. Λίγο αργότερα, ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο μετέφερε τη νεκρή και τους τραυματίες σε νοσοκομείο του Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι της επίθεσης θα τιμωρηθούν. «Η δειλή επίθεση εναντίον πολιτών δεν θα καταρρακώσει το ηθικό μας, ούτε θα επηρεάσει την απόφασή μας να αγωνιστούμε κατά της βίας και της τρομοκρατίας. Όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, οι στυγεροί δολοφόνοι δεν θα γλιτώσουν την τιμωρία» φέρεται να είπε ο Μπαράκ.
Σε ετοιμότητα οι ισραηλινές δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ
Eν τω μεταξύ, δεκατρείς παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν απευθύνει έκκληση για αντιισραηλινές εκδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς σαν σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η πρώτη παλαιστινιακή ιντιφάντα, το 1987.
Η ισραηλινή αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής στην Ιερουσαλήμ για να προλάβει την έκρηξη κύματος βίας στην Πλατεία των Τζαμιών σήμερα, δεύτερη Παρασκευή του Ραμαζανιού. Η αστυνομική παρουσία είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στις πύλες της Πλατείας των Τζαμιών. Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη μεγάλη αγορά της δυτικής Ιερουσαλήμ και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία.
Όπως ίσχυε και την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, μόνον οι κάτοικοι της ανατολικής Ιερουσαλήμ και οι Ισραηλινοί Αραβες έχουν την άδεια να μεταβούν στην Πλατεία των Τζαμιών, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ-Ακσά, ένας από τους ιερούς τόπους του Ισλάμ.
Η Παλαιστινιακή Αρχή διαμαρτυρήθηκε την Πέμπτη για την απαγόρευση αυτή, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Αλλαγή φρουράς στη Λωρίδα της Γάζας
Νέος αρχηγός των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας ανέλαβε την Παρασκευή ο αρχιστράτηγος Ντορόν Αλμόγκ, αντικαθιστώντας τον Γιομ Τοβ Σαμία. Ο τελευταίος θα έπρεπε να είχε αποστρατευτεί από τον Οκτώβριο, αλλά παρέμεινε στη θέση του εξαιτίας του κύματος βίας που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.
O Σαμία είχε διατάξει έρευνα για το θάνατο του 12χρονου Μοχάμεντ Αλντούρα, που πέθανε στα χέρια του πατέρα του στις 30 Σεπτεμβρίου και η εικόνα της δολοφονίας του μεταδόθηκε μέσω της τηλεόρασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πυροβολισμοί πιθανόν να προήλθαν από Παλαιστινίους και όχι Ισραηλινούς.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions