Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Βραχνός Προφήτης – Κριτική

Τα στοιχεία που συνοδεύουν χρόνια τώρα το Θανάση Παπακωνσταντίνου σε όλες του τις δισκογραφικές δουλειές από το 1993 (Αγία Νοσταλγία, Στην Ανδρομέδα και στη Γη, Της Αγάπης Γερακάρης, Λάφυρα) είναι το αυθεντικό μουσικό ύφος και το ήθος του απέναντι στο τραγούδι. Τα ίδια αυτά στοιχεία συναντάμε και στο «Βραχνό Προφήτη», πέμπτο δίσκο του σεμνού τραγουδοποιού […]

Τα στοιχεία που συνοδεύουν χρόνια τώρα το Θανάση Παπακωνσταντίνου σε όλες του τις δισκογραφικές δουλειές από το 1993 (Αγία Νοσταλγία, Στην Ανδρομέδα και στη Γη, Της Αγάπης Γερακάρης, Λάφυρα) είναι το αυθεντικό μουσικό ύφος και το ήθος του απέναντι στο τραγούδι. Τα ίδια αυτά στοιχεία συναντάμε και στο «Βραχνό Προφήτη», πέμπτο δίσκο του σεμνού τραγουδοποιού από τη Λάρισα, με δώδεκα τραγούδια τα οποία, όσοι έχουν παρακολουθήσει τη μέχρι σήμερα πορεία του, θα τα βρουν το ένα καλύτερο από το άλλο. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το σμίξιμο παραδοσιακών οργάνων με ηλεκτρικές κιθάρες. Ο δημιουργός χρησιμοποιεί τον τζουρά, την γκάιντα, το λαούτο και την ντουντούκ, προσεγγίζοντας με σεβασμό τον παραδοσιακό ήχο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί σοφά και με φειδώ τα ηλεκτρικά όργανα, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς τα μεν να πληγώνουν τα δε. Μία από τις υπέροχες στιγμές του δίσκου είναι στο τραγούδι «Οι Τρεις Ανθοί» όταν ο ήχος της γκάιντας αγκαλιάζει το ηλεκτρικό μπάσο και το λαούτο, και το τραγούδι απογειώνεται. Η πραγματικά αριστοτεχνική ενορχήστρωση στα δέκα τραγούδια είναι του Μπάμπη Παπαδόπουλου (Τρύπες) και στα άλλα δύο της Kora Michaelian (Nor Dar).
Στιχουργικά, ο δίσκος κινείται στο γνωστό στιλ του Θ.Παπακωνσταντίνου. Στίχοι σουρεαλιστικοί και αλληγορικοί, φτιαγμένοι από εικόνες που εκφράζουν συναισθήματα, και που προσωπικά θα τους έλεγα ποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι «Ημερος Υπνος» (Κοιτάς απ’το παράθυρο, καπνίζουν τα πηγάδια. /Χιόνι κι ανάψαν τη φωτιά στον κάτω κόσμο»).
Ως προς τις ερμηνείες, αποκάλυψη του δίσκου είναι η εμπνευσμένη συνεργασία του τραγουδοποιού με το Γιάννη Αγγελάκα (επίσης Τρύπες), ο οποίος δεν ερμηνεύει απλώς τα τρία τραγούδια. Συγκινεί και μαγεύει. Αναρωτιέμαι πού έκρυβε τόση τρυφερότητα στη φωνή του ο Αγγελάκας, ιδιαίτερα στο «Οταν χαράζει» και το αριστουργηματικό «Ατμαν». Η συμμετοχή της Λιζέτας Καλημέρη, άλλο ένα συν στο δίσκο. Φωνή εκφραστική, γεμάτη πάθος, μεταφέρει στον ακροατή αυτούσια την αισιοδοξία του στίχου στο τραγούδι «Τρεις Ανθοί». Η ερμηνεία, τέλος, του ίδιου του Θ.Παπακωνσταντίνου μοιάζει καράβι που σαλπάρει και σε μεταφέρει στη χώρα των μαγικών εικόνων της ψυχής του. Ο «Βραχνός προφήτης», με το αναγνωρίσιμο πια προσωπικό στίγμα του συνθέτη, είναι δίσκος που ακούγεται ολόκληρος και πολλές φορές γεμίζοντάς μας με ψυχική ευφορία.
Η έκδοση συνοδεύεται από ένθετο που περιέχει τους στίχους και τους συντελεστές κάθε τραγουδιού, ενώ η πολύ όμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Τάκη Τλούπα.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024