Επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του καρκίνου, που βασίζεται στην τελομεράση
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το ένζυμο τελομεράση, που κάνει τα καρκινικά κύτταρα αθάνατα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εμβολίου κατά του καρκίνου.
65
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το ένζυμο τελομεράση, που κάνει τα καρκινικά κύτταρα αθάνατα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εμβολίου κατά του καρκίνου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke και την εταιρεία Geron διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια, στα οποία χρησιμοποίησαν με επιτυχία εμβόλιο που βασίζεται στην τελομεράση, και δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Nature Medicine.
Στις άκρες των χρωμοσωμάτων των κυττάρων υπάρχουν κάποια μακρομόρια, τα τελομερή, των οποίων το μήκος μικραίνει, κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται. Οταν τα τελομερή φθαρούν τελείως, το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρεθεί και πεθαίνει.
Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν το ένζυμο τελομεράση, το οποίο επιτρέπει την εκτός ελέγχου αναπαραγωγή τους και το σχηματισμό όγκων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, όμως, ότι το ενεργό μέρος αυτού του ενζύμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να προκαλέσει τη δημιουργία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων στα ποντίκια και πιθανότατα και στον άνθρωπο.
Και άλλες ερευνητικές ομάδες εργάζονται για τη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου. Επειδή υπάρχουν, όμως, διαφορετικά είδη καρκίνου, οι επιστήμονες προσανατολίζονται συνήθως στη δημιουργία εμβολίων που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα αντιγόνα και καταπολεμούν συγκεκριμένα είδη καρκινικών κυττάρων.
Το εμβόλιο που χρησιμοποιεί την τελομεράση ως αντιγόνο, έχει πιθανότητες να θεραπεύσει πολλά είδη καρκίνου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
- Γερμανία και Ισραήλ επεκτείνουν το συμβόλαιο των Arrow 3 και υπογράφουν νέες συμφωνίες
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]
- Σύμφωνα με το Forbes το Ιράν έριξε για πρώτη φορά το Starlink του Μασκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442