Τρίτη 07 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
Εσωτερική υπόθεση του ψευδοκράτους οι συγκρούσεις αστυνομίας – πολιτών, υποστηρίζει ο Τζεμ

Εσωτερική υπόθεση του ψευδοκράτους οι συγκρούσεις αστυνομίας – πολιτών, υποστηρίζει ο Τζεμ

Την ελπίδα να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκρυθμη κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο μετά τα γεγονότα με τους εξαγριωμένους πολίτες -που έχασαν τις περιουσίες τους από τις χρεοκοπημένες τράπεζες- εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι η κρίση είναι εσωτερική υπόθεση του ψευδοκράτους.

49

Την ελπίδα να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκρυθμη κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο μετά τα γεγονότα με τους εξαγριωμένους πολίτες -που έχασαν τις περιουσίες τους από τις χρεοκοπημένες τράπεζες- εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι η κρίση είναι εσωτερική υπόθεση του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ερωτηθείς κατά πόσο η Τουρκία θα βοηθήσει οικονομικά το ψευδοκράτος, ο κ. Τζεμ είπε ότι το συμβάν με τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους στο σκάνδαλο με τις τράπεζες είναι εσωτερική υπόθεση του ψευδοκράτους. Εμείς φυσικά ενδιαφερόμαστε για το ψευδοκράτος, όμως δεν θα ήταν σωστό να πω οτιδήποτε.


Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην παρασύρονται από προβοκάτορες παραδεχόμενος ότι το ψευδοκράτος διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο.


Κατά την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Birlik, ο κ. Ερογλου είπε ότι αυξάνονται τα οικονομικά προβλήματα στα Κατεχόμενα και κάλεσε το λαό σε ενότητα. Εξάλλου, ο λεγόμενος πρόεδρος της ψευδοβουλής Ερτουγρούλ Χασίπογλου, αναφερόμενος στην κατάληψη του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι δεν κερδίζονται δικαιώματα με την καταστροφή του κτιρίου. Ο κ. Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι ανάμεσα σε αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια διαπιστώθηκε ότι ήταν δέκα προβοκάτορες της ελληνοκυπριακής πλευράς.


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές η εφημερίδα Avrupa γράφει ότι υπάρχει συνέχεια της φημολογίας περί προδοσίας και ότι ο Χασίπογλου έκανε ανόητες δηλώσεις. Από την πλευρά του, το βιομηχανικό επιμελητήριο του ψευδοκράτους σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν φταίνε οι προβοκάτορες για τα επεισόδια αλλά η άδικη οικονομική πολιτική.


Στη φυλακή οκτώ από τους συλληφθέντες


Οκτώ άτομα, από τα 55 που συνελήφθηκαν κατά τα επεισόδια, παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίου στα Κατεχόμενα, το οποίο διέταξε τη μονοήμερη κράτησή τους, όπως γράφει η σημερινή Kibris, σύμφωνα με την οποία τα υπόλοιπα 47 άτομα αφέθησαν ελεύθερα.


Κατά την προσαγωγή των ατόμων αυτών στο δικαστήριο, ομάδα 500 περίπου διαδηλωτών εξέφραζε τη διαμαρτυρία της για τις συλλήψεις και χειροκροτούσε τους συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως προκάλεσαν ζημιά σε δημόσια περιουσία.


Η τραπεζική κρίση στα Κατεχόμενα διαρκεί ήδη οκτώ μήνες και οι καταθέτες των οποίων τα χρήματα έχουν κατακρατηθεί από τις χρεοκοπημένες τράπεζες πραγματοποίησαν προχθές εκδήλωση διαμαρτυρίας που κατέληξε σε σύγκρουση με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και υπέρμετρη βία κατά των διαδηλωτών, συνέλαβε 55 άτομα και τραυμάτισε άλλα 19, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά.


Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της ψευδοβουλής, προκάλεσαν σε αυτό ζημιές και κράτησαν για λίγο όμηρο τον πρωθυπουργό Ερογλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Απριλίου 2026
Απόρρητο