Πιέσεις προς τους 15 να επιταχύνουν τη διεύρυνση προς ανατολάς ασκεί η Πολωνία
Εντείνεται το αίσθημα δυσαρέσκειας κατά των Βρυξελλών στη Βαρσοβία, λόγω της διστακτικότητας των 15 να καταρτίσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Πολωνίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εντείνεται το αίσθημα δυσαρέσκειας κατά των Βρυξελλών στη Βαρσοβία, λόγω της διστακτικότητας των 15 να καταρτίσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Πολωνίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως μετέδωσε το BBC, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Γέζι Μπούζεκ, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του τρέχοντος ή του επόμενου έτους, προκειμένου οι Πολωνοί να αποφασίσουν για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της χώρας τους.
Με την κίνησή του αυτή ο Μπούζεκ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ προς ανατολάς, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι η Πολωνία θα είναι έτοιμη για ένταξη το 2003.
Ωστόσο, οι 15, φοβούμενοι το κόστος και τα θεσμικά προβλήματα που θα προκαλέσει η διεύρυνση, διστάζουν να ορίσουν μία καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη των χωρών του πρώτου κύματος , δηλαδή της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Εσθονίας, της Σλοβενίας και της Κύπρου.
Μετά την προσθήκη, μάλιστα, άλλων έξι χωρών στη διαδικασία της διεύρυνσης τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Πολωνοί διαπραγματευτές εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις της ΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε διεύρυνση και την κατηγορούν για έλλειψη πολιτικής θέλησης.
Δηλώνουν ότι η καθυστέρηση της ένταξης της Πολωνίας προκαλεί αντι-ευρωπαϊκά και εθνικιστικά αισθήματα στο λαό και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ολόκληρη την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.