Εβδομήντα αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας συνθέτουν το χάρτη πολιτισμού
Το χάρτη πολιτισμού παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 70 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, ύστερα από πρωτοβουλία του καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή.
Το χάρτη πολιτισμού παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 70 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, ύστερα από πρωτοβουλία του καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή.
Στο χάρτη καταγράφεται η τοποθεσία του μνημείου μέσα στην εκάστοτε πόλη, γίνεται περιγραφή των ιστορικών εξελίξεων που αφορούν στο μνημείο, ενώ απεικονίζονται και τα βασικά ευρήματα από τη συγκεκριμένη αρχαιολογική ανασκαφή.
Οι αφίσες θα τοποθετηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους και ίσως σε κάποια σημεία της πόλης, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να πάρει με μία ματιά τις εντελώς απαραίτητες πληροφορίες και να σχηματίσει μία άποψη, να τοποθετήσει τον εαυτό του μέσα στην ιστορία και μέσα στην πραγματικότητα, όπως είναι σήμερα δήλωσε ο κ.Πάγκαλος, επιθυμώντας να δώσει το στίγμα της συγκεκριμένης δουλειάς.
Από την πλευρά του ο κ.Παντερμαλής τόνισε ότι μέσα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και της προσπάθειας να δείξει η χώρα αυτό που είναι, είναι μία σημαντική αρχή, ένα σημαντικό ξεκίνημα.
Οι χάρτες αυτοί είναι αποτέλεσμα της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας σε συγκεκριμένους χώρους, της παρουσίασης των συμπερασμάτων της ανασκαφής, αλλά και ένας παιδαγωγικός τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το χώρο και τα μνημεία, χωρίς να είναι αρχαιολόγος.
Οι 70 τοποθεσίες επελέγησαν από το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, συνυπολογίζοντας τη σπουδαιότητα και την πυκνότητα των μνημείων. Μέσω του προγράμματος αυτού καλύπτεται ολόκληρη η χώρα, ενώ αποκτά κανείς τη δυνατότητα να ανακαλύψει την τεράστια μορφολογική ποικιλία της Ελλάδας.
Μέχρι αυτή τη στιγμή από τις 70 αφίσες έχουν δημιουργηθεί οι πενήντα. Μόλις ολοκληρωθεί το σύνολο των χαρτών θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις στοιχειώδεις ταυτότητες των 70 βασικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας