Η επιστροφή των Γλυπτών ενώνει τη Δήλο με την Πάρο
Αλλη μία κίνηση προβολής του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έρχεται να συγκινήσει την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ο λόγος για την απόφαση του 57χρονου Βρετανού γιατρού παθολόγου Κρίστοφερ Στοκντέιλ, από το Μπέρμιγχαμ, να διασχίσει κολυμπώντας το πρωί της 1ης Ιουλίου τη διαδρομή από τη Δήλο μέχρι την Πάρο.
43
Αλλη μία κίνηση προβολής του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έρχεται να συγκινήσει την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ο λόγος για την απόφαση του 57χρονου Βρετανού γιατρού παθολόγου Κρίστοφερ Στοκντέιλ, από το Μπέρμιγχαμ, να διασχίσει κολυμπώντας το πρωί της 1ης Ιουλίου τη διαδρομή από τη Δήλο μέχρι την Πάρο.
Αυτό που ελπίζω να πετύχω δήλωσε ο γιατρός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη είναι να επισημάνω την κατάσταση σχετικά με τα Γλυπτά. Νομίζω ότι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο της αρχής του δυτικού πολιτισμού, είναι ένα υπέροχο ιστορικό μνημείο και νομίζω ότι η επιστροφή των Γλυπτών δίνει την ευκαιρία στη χώρα μας να σφίξει τα χέρια πολιτιστικής φιλίας με τους φίλους Ελληνες και να δώσει ένα δίκαιο τέλος στο θέμα αυτό.
Ο Αγγλος γιατρός αποκάλυψε ότι την πρόταση αυτού του εγχειρήματος την έκανε ο φίλος του Ελληνας ορθοπεδικός γιατρός, Γιάννης Πολυζωίδης, και την αποδέχτηκε αμέσως.
Στην αρχή γνώριζα λίγα πράγματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Οταν όμως ασχολήθηκα και έμαθα περισσότερα, αισθάνθηκα ότι θα είναι μεγάλο προνόμιο και τιμή για μένα να συνδεθώ με το σκοπό αυτό. Γνωρίζω ότι γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους υπάρχει και πολιτικό θέμα, από το οποίο, όμως, θέλω να πάρω αποστάσεις επισήμανε ο Κρ.Στοκντέιλ.
Οπως τονίζει ο ίδιος τα αρχαία γλυπτά είναι μέρος ενός μεγάλου ιστορικού μνημείου, η επιστροφή των οποίων στην Ακρόπολη θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες και τους ειδικούς επιστήμονες να εξετάσουν τον Παρθενώνα στο σύνολό του, ως ένα ολοκληρωμένο μνημείο.
Η επιλογή της Δήλου ως αφετηρίας για τη διαδρομή του δεν είναι τυχαία. Η Δήλος ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Δημοκρατία της Αθήνας του Περικλή, ενώ το Κοινό Συμμαχικό Ταμείο που ήταν στη Δήλο είχε χρηματοδοτήσει μεγάλα μνημεία της Αθήνας, μεταξύ αυτών και τον Παρθενώνα.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός γιατρός εντυπωσιάζει με τις πρωτοβουλίες του. Ηδη, έχει διασχίσει δύο φορές κολυμπώντας το στενό της Μάγχης.
Η εκκίνηση της τολμηρής αυτής προσπάθειας, την οποία ο γιατρός ελπίζει να ολοκληρώσει σε 15 ώρες, θα γίνει στις 6 το πρωί της 1ης Ιουλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)











































![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442