Παρέμβαση Χόλμπρουκ για την εξομάλυνση των σχέσεων ΟΗΕ-Λευκωσίας ζητά ο Γ.Παπανδρέου
Διάβημα προς το μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκανε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διπλωματική ένταση Λευκωσίας-ΟΗΕ, που πυροδότησε το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.
61
Διάβημα προς το μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκανε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διπλωματική ένταση Λευκωσίας-ΟΗΕ, που πυροδότησε το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.
Η κρίση ξέσπασε μετά την επιμονή της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ να συμπεριλάβει στο προσχέδιο της προσθήκης (addendum) στην έκθεση του Κόφι Ανάν μία πρόταση που υποδηλώνει ότι για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έγιναν διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές.
Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζει η κυπριακή πλευρά, προσφέρεται έμμεση αναγνώριση (aknowledgement) του ψευδοκράτους ως οντότητας. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, με βάση το ψήφισμα του 1964, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή της για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.
Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Κυριακή, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γ.Κασουλίδης με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, τον ενημέρωσε για την πρόθεση του προέδρου Κληρίδη να μη δώσει τη συγκατάθεσή του για περαιτέρω παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, εάν υπάρξει η παραμικρή υποψία αναγνώρισης του κατεχόμενου τμήματος του νησιού.
Ο διεθνής οργανισμός δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση του για το αν προτίθεται να έχει χωριστές επαφές και συνομιλίες με το καθεστώς του Ντενκτάς για το θέμα της παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-1: Η Κυριακή της ΑΕΚ
- Ακυρώθηκε το γκολ του Γιαζίτσι στο 98’ (vid)
- Tα νέα σενάρια για πετρέλαιο και στασιμοπληθωρισμό
- Θεσσαλονίκη: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο – Μεταφορά μέσω θαλάσσης
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η «καυτή πατάτα» για το Μαξίμου και η «βροχή» αιτημάτων για πρόωρες κάλπες
- «Φιλαράκια» – Η Λίζα Κούντροου λάτρεψε τη Φοίβη
- Σερβία και Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν αμερικανικά εκρηκτικά σε ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου
- Economist: Μετρά αντίστροφα ο χρόνος του private credit – Ορατή μια νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442