Υπό εξέταση στη Γερμανία η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ότι εξετάζει την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να εκδικάζουν αγωγές αποζημίωσης κατά του γερμανικού Δημοσίου, για τις ωμότητες των ναζί στην Ελλάδα κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ότι εξετάζει την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να εκδικάζουν αγωγές αποζημίωσης κατά του γερμανικού Δημοσίου, για τις ωμότητες των ναζί στην Ελλάδα κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τη γερμανική κυβέρνηση ανακοινώθηκε πως η απόφαση εξετάζεται, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει δει ακόμη αντίγραφο της απόφασης και δεν μπορεί να τη σχολιάσει.
Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την Πέμπτη το επιχείρημα της Γερμανίας ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να εκδικάσουν διεκδικήσεις αποζημιώσεων. Με την απόφαση αυτή επικυρώθηκε η πρωτοβάθμια απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, η οποία, το 1997, είχε επιδικάσει αποζημιώσεις ύψους 9 δισ. δραχμών στους συγγενείς των αμάχων που εκτελέστηκαν από τους ναζί τον Ιούνιο του 1944 στο Δίστομο.
Δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων δηλώνουν ότι, μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες παρόμοιες προσφυγές, ενώ δεν αποκλείουν την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο Γερμανός πρόεδρος Γιοχάνες Ράου, πραγματοποιώντας προ ημερών επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, είχε αναφερθεί στο θέμα των αποζημιώσεων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθούν τα διεκδικούμενα ποσά στους Ελληνες συγγενείς των θυμάτων.
Η υπερβολική χρήση των smartphones συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συναισθημάτων
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.