Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Διαλλακτικότερη η Ρωσία για το θέμα της Τσετσενίας στη συνάντηση  με ΕΕ και ΗΠΑ

Διαλλακτικότερη η Ρωσία για το θέμα της Τσετσενίας στη συνάντηση με ΕΕ και ΗΠΑ

Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ και Ρωσία ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα της τριμερούς συνάντησής τους στην πορτογαλική πρωτεύουσα, καταβάλλοντας προσπάθειες να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Ωστόσο, το κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες παρέμεινε η κατάσταση στην Τσετσενία, όπως άλλωστε αναμενόταν.

37

Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ και Ρωσία ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα της τριμερούς συνάντησής τους στην πορτογαλική πρωτεύουσα, καταβάλλοντας προσπάθειες να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Ωστόσο, το κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες παρέμεινε η κατάσταση στην Τσετσενία, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ εμφανίστηκε συγκαταβατικός και δέχτηκε τη μετάβαση στην Τσετσενία του προέδρου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, καθώς και παρατηρητών του ΟΑΣΕ, προκειμένου να ερευνήσουν τις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Η διαλλακτικότητα που έδειξε η ρωσική πλευρά έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της ΕΕ με σχετική επιφυλακτικότητα, με την ευρωπαϊκή πλευρά να εμφανίζεται πιο αισιόδοξη.


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Ζάιμε Γκάμα, χαιρέτισε τη ρωσική πρωτοβουλία λέγοντας ότι δεν υπήρξε μία τελική λύση στο πρόβλημα, η κατάσταση όμως αρχίζει να αλλάζει.


Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ είχε μία επιπλέον συνάντηση με τον Ιγκόρ Ιβανόφ, κατά τη διάρκεια του προγεύματος, και παραδέχτηκε ότι η Τσετσενία κυριάρχησε στις συζητήσεις τους. Λέμε τα πράγματα έξω από τα δόντια και σε αυτό το θέμα οι διαφορές μας είναι μεγάλες τόνισε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα υπουργός.


Παρά τις διαφορές τους γύρω από τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν κάνει εμφανή τη διάθεσή τους για βελτίωση των σχέσεών τους με τη Ρωσία. Τόσο ο Ιβανόφ όσο και η Ολμπράιτ εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν η Τσετσενία να κυριαρχήσει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.


Οι τρεις πλευρές συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν στην κατάσταση στα Βαλκάνια και τον αφοπλισμό.


Associated Press, Reuters

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies