Πράξη νομοθετικού περιεχομένου αποφάσισε να εκδώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τις καταλήψεις στα σχολεία.
Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να επεμβαίνουν σε υπό κατάληψη σχολεία, αν κρίνουν πως σε αυτά έχουν προκληθεί φθορές ή δρουν εξωσχολικά στοιχεία.
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει νομοθετικά για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των καταλήψεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ανέφερε πως η ρύθμιση έχει στόχο την προστασία των σχολείων από μικρές ομάδες πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν σχέση με τη σχολική ζωή και οι οποίοι προκαλούν ζημιές στα σχολεία και προβαίνουν σε σειρά παράνομων πράξεων.
Ο Ρέππας πρόσθεσε πως οι καταλήψεις αφορούν σε μικρό σχετικά αριθμό σχολείων και οφείλονται σε στοιχεία που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με τη μαθητική κοινότητα.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions