Νon paper χαρακτηρίζει το Aιγαίο μη ασφαλές για τη διέλευση πυρηνοκίνητων πλοίων
Την ύπαρξη non paper, που παραδόθηκε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, και το περιεχόμενό του, που αναφέρεται στην επικινδυνότητα της διέλευσης και του ελλιμενισμού πυρηνοκίνητων αμερικανικών σκαφών στους ελληνικούς λιμένες, αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της Δευτέρας η εφημερίδα Το Βήμα.
67
Την ύπαρξη non paper, που παραδόθηκε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, και το περιεχόμενό του, που αναφέρεται στην επικινδυνότητα της διέλευσης και του ελλιμενισμού πυρηνοκίνητων αμερικανικών σκαφών στους ελληνικούς λιμένες, αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της Δευτέρας η εφημερίδα Το Βήμα.
Σύμφωνα με Το Βήμα, μετά την επίδοση του non paper από τους επιτελείς του Πενταγώνου ο Τσοχατζόπουλος καλούνταν να συμπεριλάβει στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ την υπογραφή συμφωνίας πυρηνικής προστασίας καθώς, όπως αναφέρεται, υπάρχουν στο ελληνικό έδαφος σημαντικές ποσότητες πυρηνικών όπλων που καλύπτονται από συμφωνίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αφετέρου, όπως αποκαλύπτει η ίδια εφημερίδα, από το 1970 έως το 1977 έχουν συμβεί στην περιοχή της Μεσογείου πέντε πυρηνικά ατυχήματα.
Παράλληλα, η ύπαρξη της χαμένης πυρηνικής βόμβας νότια της Κρήτης, που διέψευσε ο υπουργός Αμυνας την Κυριακή, επιβεβαιώνεται από τον ίδιο χάρτη για τα πυρηνικά ατυχήματα που επιδόθηκε στις ελληνικές αρχές με το non paper του Σεπτεμβρίου.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι το αμερικανικό ναυτικό αποφεύγει την αποστολή αεροπλανοφόρων στο Αιγαίο επειδή οι Αμερικανοί δεν το θεωρούν… ασφαλή θάλασσα. Διευκρινίζεται ότι τα αεροπλανοφόρα σε μια κλειστή θάλασσα όπως είναι το Αιγαίο και τα στενά του Βοσπόρου είναι εύκολος στόχος.
Τέλος, η εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι: Αν πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο ή υποβρύχιο επισκεφθεί ελληνικό λιμάνι ή ελληνική στρατιωτική βάση, κάτι που συμβαίνει όχι σπάνια τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαδικασία για την προστασία της χώρας και των πολιτών της από ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πάνω από 1.800 έλεγχοι στην αγορά εν όψει Πάσχα – Πόσες παραβάσεις εντοπίστηκαν
- Η UEFA ανακοίνωσε ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου
- Ιούδας: Και απελθών απήγξατο…
- Απόφαση-ορόσημο για τα «αστέρια» των ξενοδοχείων στη Booking.com
- Πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να περνούν από γενιά σε γενιά
- Δένδιας: Στη νέα εποχή των τεράστιων προκλήσεων μοναδικό κριτήριο είναι ο ρόλος της ισχύος
- Θρήνος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Έφυγε» ο Ντούσαν Βουγιόσεβιτς
- Κωνσταντινούπολη: 11 συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση στο ισραηλινό προξενείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)

























![Πειραιάς: Στο λιμάνι ο Κικίλιας – Πασχαλινές ευχές σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/photo_5958678244989013067_y-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442